Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall halverar sin satsning på vindkraftverk

Publicerad: 14 mars 2014, 10:54

Vattenfall kommer att halvera sina satsningar på nya vindkraftverk. Anledningen är att investeringar i bolagets befintliga kol-, vatten och kärnkraftverk är mer lönsamma.


Ämnen i artikeln:

Peter NormanVattenfallVindkraftverk

Trots att vindkraften subventioneras genom elcertifikatsystemet i Sverige med omkring 20 öre per kWh kommer Vattenfall att drastiskt dra ner på investeringarna i nya vindkraftverk, både i Sverige och i resten av Europa.

Förra året gjorde Vattenfall ett betydligt sämre resultat jämfört med tidigare år och därför väljer man nu att endast investera 11 miljarder kronor i nybyggnation av vindkraftverk, istället för de 20 miljarder som man tidigare planerade.

– Lönsamheten och prisnivåerna måste upp till en annan nivå än de är idag. Lite förenklat kan man säga att all ny energiproduktion kräver ett pris på mellan 50 till 70 öre per kWh och kanske ännu högre, jämfört med dagens 30 öre per kWh, säger Vattenfall Nordens strategichef Andreas Regnell till SVT.

De rödgröna partierna är kritiska till att Vattenfall valt att satsa mer på de befintliga kol- och kärnkraftanläggningarna jämfört med förnybar energi.

– Det går stick i stäv med deras planer om att minska koldioxidutsläppen från 90 miljoner ton till 65 miljoner ton koldioxid och jag ser inte att man kommer att klara av den målsättningen i och med att man minskar andelen förnybar energi, säger Vänsterpartiets energipolitiska talesperson Kent Persson.

Men inom regeringen, som är de som sätter upp målen för statliga Vattenkraft, är man av en annan åsikt.

– För mig är det väldigt viktigt att vi har tydliga mål med Vattenfall men sedan får Vattenfall själva bestämma hur man vill uppfylla detta, säger ansvarige Finansmarknadsministern Peter Norman (M).

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.