fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall högg ner gummiodlarnas träd och stack

Publicerad: 18 maj 2012, 05:44

Återigen kritiseras Vattenfall och Swedfund för tveksamma investeringar i Afrika.

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Ett biobränsleföretag i Liberia, vari både Vattenfall och Swedfund investerat pengar, skulle hugga ner gamla gummiträd för att användas till biobränslen i Europa.
‒ Men för att få ekonomi i projektet bedömde Vattenfall och deras liberianska bolag att man måste ta precis alla gummiträd, säger Mattias Goldmann, som skrivit en Sida-finansierad rapport om skogsprojektet i Afrika, till Ekot.

Några ersättningsgrödor har inte odlats och därför är Mattias Goldmann orolig för att bönderna kommer att få en tuff ekonomisk framtid. För några veckor sedan hoppade nämligen Vattenfall av biobränsleprojektet med en förlust i miljardklassen. Även Swedfund har hoppat av projektet som nu letar efter ny finansiering, rapporterar Ekot.

Anders Dahl, som är chef för förnybar energi på Vattenfall, menar att de försäkrat sig om att bönderna inte ska drabbas av att Vattenfall dragit sig ur:
‒ Det är ju en del av överenskommelsen. De har bekräftat att de ska köra vidare, så det är jag övertygad om, säger han till Ekot.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev