Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall kritiseras för hantering av mänskliga rättigheter

Publicerad: 29 maj 2018, 11:40

Foto: Bild av flagga: Government of Liberia/ Wikimedia Commons. Rapportomslag: Swedwatch

I en ny uppföljningsrapport visar Swedwatch att problemen för jordbrukare och lokalsamhällen kvarstår efter Vattenfalls och Swedwatch misslyckade biomassaprojekt i Liberia.


Ämnen i artikeln:

Csr

Vattenfall och Swedfund kritiseras nu återigen hanteringen av bioenergiprojektet Buchanan Renewables Fuel, BRF, i Liberia. Det är Swedwatch som i en uppföljningsrapport besökt området för BRF:s plantager och konstaterar att problemen för jordbrukare och lokalsamhällen kvarstår.

Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld säger att hon har svårt att se att bolaget skulle kunna förändra situationen så här långt senare.
– Vi anser att vi tog det ansvar vi kunde där och då, vi har ju inte några band eller kontakter kvar i landet och vi har ingen ägarandel som vi kan använda för att påverka idag. Jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna åstadkomma så mycket.

Det var 2010 som Vattenfall och Swedfund köpte 30 procent av BRF som skulle producera biomassa av gamla gummiträd som förverkades av lokala jordbrukare. Tanken var att pengarna skulle användas för att förnya jordbrukarnas plantager. Men bara ett par år senare drog sig Vattenfall och Swedfund ur projektet som lades ner strax därefter.

I en rapport från 2013 konstaterade Swedwatch att projektet och nedläggningen ledde till flera problem för lokalsamhällena i området. Trots det drog sig investerarna ur, enligt Swedwatch helt utan en exitstrategi. Enligt organisationen borde Vattenfall och Swedfund ha genomfört en risk- och konsekvensanalyser för mänskliga rättigheter, så kallad human rights due diligence, i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

I den nya rapporten konstaterar Swedwatch att Vattenfall och Swedfund visserligen har förbättrat sina processer för hur man hanterar mänskliga rättigheter sedan 2010, men man riktar samtidigt kritik mot att bolagen inte analyserat vilka konsekvenser projektet fick, eller hur de kunnat bidra till att gottgöra lokalsamhällena. Swedwatch skriver att det är beklagligt att varken Vattenfall eller Swedfund besökt området för att utvärdera effekterna av projektet.

Enligt Swedwatch har de jordbrukare som sålde sina gummiträd till BRF fortfarande svårt att försörja sig eftersom det stöd som utlovades uteblev. Anställda som skadades när de arbetade i projektet anger att de inte har kompenserats och kvinnor som uppges ha tvingats till sex med anställda vid BRF säger att de har fått ta hand om barn som föddes på grund av övergreppen på egen hand.

Annika Ramsköld berättar att Vattenfall anställde ytterligare en person till hållbarhetsavdelningen när man gick in som i projektet som minoritetsägare. Den personen satte bland annat upp en grievance-kommitté dit småbönder kunde vända sig om de hade frågor eller klagomål. Man anordnade också townhall-möten dit allmänheten kunde komma med sina frågor.
– När vi var på plats så gjorde vi det man kunde förvänta sig av bolaget där och då. Man ska  ha klart för sig att arbetet runt mänskliga rättigheter har utvecklats väldigt mycket sedan dess, men vi byggde upp ett robust hållbarhetssystem på plats när vi var där. När vi valde att avsluta gjorde vi det på ett väldigt tydligt sätt.

Vattenfall uppmanade enligt Annika Ramsköld BRF att fortsätta med hållbarhetsarbetet och gick in och löste de lån som det här bolaget hade, trots att Vattenfall bara var minoritetsägare.
– Det gjorde vi för att göra det möjligt för dem att fortsätta driva verksamheten på ett bra sätt. Allt tydde också att det skulle fortsätta.

Annika Ramsköld tillägger att Liberia inte är ett land där Vattenfall är vana att ha affärer, och att det var därför de hade med sig Swedfund som partner.

Hade ni agerat annorlunda om det hade varit idag?
– Arbetet kring mänskliga rättigheter har ju utvecklats jättemycket. Idag är mänskliga rättigheter inkluderade i beslutsprocesserna på ett helt annat sätt och när man avslutar aktiviteter så är de en naturlig del av hela projektet man gör. Sedan har man också helt andra typer av ersättningsmekanismer och dialoger med frivilligorganisationer och andra.

Ladda ner Swedwatch-rapporten

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News