Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall kursändrar – ska sänka CO2-utsläpp

Publicerad: 21 september 2010, 05:09

Energislag med låg klimatpåverkan. Här vill Vattenfall växa i en omfattande kursändring för bolaget som innebär försäljningar, sex sparade miljarder och färre anställda.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVattenfall

Vattenfalls strategiska inriktning ändras, meddelar bolaget på tisdagen. Målet uppges vara ökad vinst, ökat värde, minskade skulder och en minskad CO2-exponering. Företaget kommer framöver att fokusera på Sverige, Tyskland och Nederländerna.

– Efter en tid av intensiv tillväxt är det nu tid för konsolidering. Vattenfall kommer att minska sin CO2-exponering och bli ett av de företag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion, säger Lars Westerberg, styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Den förändrade inriktningen innebär att försäljningar kan bli aktuella. ”Möjligheten att avyttra verksamheter och tillgångar som inte stöder den nya strategiska inriktningen ses över. Syftet med avyttringarna är att minska Vattenfalls CO2-exponering”, skriver bolaget vidare samtidigt som det medger att CO2-exponeringen i dag är över medelnivå i branschen.

Vattenfall säger sig vilja växa inom energislag med låg eller lägre klimatpåverkan. Vindkraft, kärnkraft, biomassa, vattenkraft och naturgas nämns i sammanhanget.

Ett besparingsprogram initieras i samband med den ändrade inriktningen. Bättre processer inom drift och underhåll och minskade inköpskostnader ska bidra till sänkta kostnader. Antalet anställda ska också minskas. Vattenfall uppger att målet är att klara neddradningen med naturliga avgångar.

När det gäller investeringar kommer det för de kommande fem åren, mellan 2011 och 2015, att begränsas till 165 miljarder kronor. Under nuvarande investeringsperiod, mellan 2010 och 2014, har taket legat vid 201 miljarder kronor.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.