måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall laddar Volvos nya laddhybrid med solenergi

Publicerad: 20 juni 2012, 05:21

Nu erbjuder Vattenfall solcellsladdning till alla som köper Volvos nya laddhybrid V60.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterMiljöteknikGreentechVattenfallCleantechFörnybar EnergiSolcellssystemSolenergiSolkraft

Vattenfall har tagit fram en paketlösning där alla som köper den nya laddhybriden V60 erbjuds att köpa egna solpaneler till specialpris. På så sätt reduceras koldioxidutsläppen ytterligare – och när bilen inte laddas så kan solelen användas i hemmet eller säljas till Vattenfall.

– Den som väljer en sådan här lösning bidrar till att ytterligare sänka
koldioxidutsläppen. Det är en positiv känsla att köra bilen på solsken i
stället för bensin eller diesel, säger Annika Ramsköld, chef för
Vattenfalls affärsutveckling.

Solcellerna är dimensionerade för att motsvara den el som krävs för en hybridbil, och är byggda för att generera el i minst 25 år.

Erbjudandet finns i tre olika paket, som kostar 45 000, 55 000 eller 70 000 kronor, beroende på vilken kapacitet kunden väljer (Vattenfallskunder får dessutom 10 procent rabatt, och tillsammans med ROT-avdrag landar kostnaden på mellan 38 000 och 60 000 kronor). Med det största paketet får man en förväntad elproduktion på 2 600 kilowattimmar per år.

– Beroende på vilket paket du väljer kan du köra mellan 650 och 1 300 mil på solel per år. Solcellerna har en effektgaranti på 25 år, men förmodligen kommer de att producera el längre än så. Det är lite olika beroende på hur man finansierar det, men man kan säga att man låser upp sitt elpris på ungefär en krona per kilowattimma i 25 år, säger Håkan Axelsson, som arbetar med affärsutveckling inom Vattenfalls program för hållbar stadsutveckling.

Han har även varit projektledare för One Tonne Life – ett projekt där Vattenfall, Volvo, A-hus och ett antal samarbetsföretag har skapat ett klimatsmart hushåll för en familj, med målet att få ner deras koldioxidutsläpp till ett ton per person och år.

– En av lösningarna som vi ställde till förfogande var just en elbil som de kunde ladda med egen solenergi. Det fungerade bra, så vi tog med oss det till lanseringen av laddhybriden.

I utvecklingen av V60 så har Vattenfall gått in som en 50/50-partner till Volvo, samt bidragit med teknisk expertis när det gäller främst infrastruktur och laddning.

De första tusen Volvo V60-bilarna såldes under våren, och ungefär 300 av dem kommer att hamna i Sverige. Bilarna kommer att tillverkas i höst och levereras först vid årsskiftet, men Vattenfall har redan fått beställningar på solladdningspaketet.

– Ja. Det har varit ett stort intresse, framförallt i Sverige. Det här är första gången vi har gått ut med ett erbjudande i Sverige, Tyskland och Holland, det vill säga Vattenfalls huvudmarknader, samtidigt.

I steg 1 har Vattenfall riktat in sig på privatmarknaden.

– Men vi har redan fått förfrågningar från både kommuner och fastighetsbolag, så det är möjligt att det blir nästa steg. Vi har inte gått ut med något officiellt erbjudande till dem ännu, men det är klart att vi blir påverkade när kunderna kommer till oss och frågar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev