Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall ledde klimatkampen på villovägar

Publicerad: 27 mars 2013, 12:26

Vattenfall ville frälsa världen genom koldioxidlagring CCS, men berättelsen om den rena kolkraften var en illusion. Det avslöjar Fredrik Lundberg i Veckans Affärer.


Ämnen i artikeln:

CcsVattenfall

I ett avslöjande reportage i Veckans Affärer skriver Fredrik Lundberg om Vattenfalls, och dåvarande vd:n Lars G Josefssons, misslyckade projekt för koldioxidlagring. Lars G Josefsson profilerade sig som en förgrundsfigur i kampen mot klimatförändringar när han förklarade att Vattenfall skulle göra den smutsiga kolkraften ren med hjälp av koldioxidlagring, CCS (carbon capture and storage).

Budskapet om att man kunde förhindra utsläpp av koldioxid i atmosfären utan att tvingas till större omställningar inom industrin blev förstås populärt i många länder och sektorer. Såväl OECD:s energiorgan IEA och FN:s klimatpanel IPCC gjorde stora studier av CCS där slutsatsen var att tekniken, bland annat CCS, och inte regleringar skulle lösa klimathotet.

Vattenfall tog täten med sin berättelse om det ”koldioxidfria kolkraftverket”. Den första pilotanläggningen kom i drift 2008, flera år efter det att energijätten börjat tala om tekniken som om den redan fanns på plats. Testanläggningen var inte heller ett eget kolkraftverk utan en liten experimentavdelning på jättekraftverket Schwarze Pumpe.
Men Vattenfall lobbade hårt för sin idé och snart förklarade
EU-kommissionen att EU skulle ha 10-12 fullstora CCS-anläggningar i drift 2015. Finansieringen skulle komma från EU:s system för handel med utsläppsrätter. Så skedde aldrig.

I december 2012 hade två tredjedelar av utsläppsrätterna sålts utan att några av pengarna hade gått till ett CCS-projekt, det fanns heller inga sådana projekt bland de sökande. Inte heller Vattenfalls planer för koldioxidlagring på de egna anläggningarna har blivit verklighet och idag säger kommunikationschefen för Vattenfalls CCS till Veckans Affärer att: ”CCS är en övergångsteknik för att köpa tid.”

Medan Vattenfall lagt tid på att försöka finansiera en teknik som kan köpa tid har andra utnyttja tiden. Under de tolv år som gått sedan CCS drog igång i Vattenfall har solceller ökat från 1,7 gigawatt till över 100 gigawatt, medan vindkraften har ökat från 24 till 282 gigawatt, skriver artikelförfattaren Fredrik Lundberg.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

CcsVattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.