tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall lovar hearing om uranimporten från Namibia

Publicerad: 14 september 2010, 07:57

Igår släppte Swedwatch sin rapport om Vattenfallas uranimport med namnet ”Namibias uran bakom Svensk Kärnkraft”. Miljöaktuellt bjöd in till debatt där Vattenfall fick svara på frågor.
– Vattenfall ska försöka bli bättre i dialogen med intressenterna, lovade Eva Vitell, miljöchef på Vattenfall Sverige.

Ämnen i artikeln:

UranMikael KarlssonSwedwatchVattenfallKärnkraft

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det blev en stundtals hetsk frågestund där Vattenfall fick möta Swedwatch och berätta om sin syn på uranimporten från Namibia. Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen – en av ägarna av Swedwatch – gick stundtals till hårda angrepp.
– Om ni anser att det är extra viktigt med kontroll av verksamheten i ett fattigt land som Namibia, men ändå bara kontrollerar gruvan där vart sjätte år, hur sällan kontrollerar ni verksamheterna i andra länder? I Kanada kanske det räcker med kontroller vart 20:e år, frågade han retoriskt.

I rapporten om Rössing-gruvan i Namibia kräver Swedwatch en oberoende granskning av gruvarbetarnas hälsa, en tydligare plan för gruvans nedläggning samt att Vattenfall ställer hårdare krav på transparens från gruvägaren Rio Tinto.

Miljöaktuellts frågestund kunde Vattenfall inte på stående fot lova någon oberoende granskning. Vad det gällde transparensen meddelade de vidare att Vattenfall inte kommer att offentliggöra de egna revisioner som Vattenfall gör av gruvan.
– Det finns flera orsaker till detta. En orsak är integritetsfrågor om arbetarnas hälsa. Sådana uppgifter kan vi inte lägga upp på nätet hur som helst, säger Oskar Ahnfelt som är public affairs manager på Vattenfall-koncernen och som stod vid miljöchef Eva Vitells sida.

Däremot kunde Eva Vitell och Oskar Ahnfelt lova en hearing om Vattenfalls uranimport från Nambia.
– Vi är inte själva experter på det här området och vi blev inkallade med väldigt kort varsel. Därför föreslår vi en hearing där intressenterna här kan vända sig direkt till de personer på Vattenfall som verkligen kan de här frågorna, säger Eva Vitell.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev