Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Vattenfall: ”Nya reaktorer kräver stabilt politiskt stöd”

Publicerad: 11 Oktober 2011, 07:12

Vattenfall efterlyser politiskt stöd för att investera i vindkraft, vattenkraft och kärnkraft.


Ämnen i artikeln:

PolitikVattenfall

Vattenfalls ledning har undersökt vad som krävs för att företaget ska kunna fortsätta att underhålla och investera i vindkraft, vattenkraft och kärnkraft, skriver styrelseordförande Lars G Nordström och vd och koncernchef Øystein Løseth på DN debatt idag tisdag.

Företagsledarna efterlyser bland annat en utökad kapacitet i kraftnätet för att kunna distribuera den nya produktionen. För att kunna dra full nytta av vindkraften är det även viktigt att vattenkraften inte minskar sin reglerkapacitet, skriver direktörerna.

”Vattenfall planerar att investera 30 miljarder kronor i ny och renoverad produktions- och distributionsförmåga i Sverige de närmaste fem åren. För att en hög investeringstakt ska vara möjlig på längre sikt krävs goda förutsättningar för att bygga ut vindkraften och att utveckla vattenkraften, men också stabila förutsättningar för att på sikt kunna ersätta befintliga kärnkraftreaktorer med nya”

En viktig del av arbetet har varit att plocka fram kriterier för att en investering i nya reaktorer ska vara lönsam i enlighet med företagets avkastningskrav. Vattenfall efterlyser också stöd från politikerna när det gäller tillståndsprövningar av ny vindkraft och kärnkraft:

”Politiska beslutsfattare har stort inflytande över tillståndsprocesserna för nya vindkraftverk och för ny kärnkraft. Här måste vi finna en förtroendefull dialog så att de nödvändiga investeringarna blir av och att de nya anläggningarna utformas på ett sätt som accepteras av kringboende och andra berörda.

För Vattenfall är det viktigt med gott lokalt stöd och stabila politiska förutsättningar för att det ska vara aktuellt med investeringar. Bara när en ny anläggning accepteras av det omgivande samhället är det försvarbart att göra en så stor och långsiktig investering som en ny vindkraftpark, en ny kärnkraftsreaktor eller ett utbyggt vattenkraftverk. Sveriges hantering av kärnavfallsfrågan är i detta sammanhang ett föredöme”

skriver Lars G Nordström
och Øystein Løseth

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

PolitikVattenfall

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.