Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall och AMF i vindkraftsamarbete

Publicerad: 18 december 2015, 08:42

Foto: Ben Barden / Vattenfall

Gör affär ihop värd cirka tre miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Pensionsbolaget AMF har beslutat att köpa 49 procent av Vattenfalls havsbaserade vindkraftpark Ormonde i nordvästra Storbritannien. Köpeskillingen uppgår till cirka tre miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Vattenfall kommer att fortsatt vara majoritetsägare och driva vindkraftparken som består av 30 stycken 5 MW-turbiner.

Affären ligger i linje med vad Vattenfall kallar för sin partnerskapsstrategi. I en intervju med Miljöaktuellt nyligen sa bolagets vd Magnus Hall att Vattenfall avser att under den kommande femårsperioden möjliggöra investeringar i förnybar produktion motsvarande över 50 miljarder kronor.

– Men finansiellt kommer vi inte kunna stå för allt ägande, utan vi behöver partners. Vi ska alltså se till att projekten kommer till stånd. Det vill säga vi planerar, vi investerar och vi bygger. Men sen vill vi ha en finansiell partner som är med oss och äger, för vi har helt enkelt inte tillräckligt med kapital själva för att göra den här omställningen. Och det tror jag inte bara gäller oss, utan det gäller nog hela energisektorn, att man kommer behöva ha hjälp av andra finansiella investerare, exempelvis pensionsfonder, som är intresserade av att ta del av de här möjligheterna, sa Magnus Hall i intervjun.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.