Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Vattenfall: osäker framtid för CCS-tekniken i Tyskland

Publicerad: 26 Maj 2011, 09:51

Katharina Bloemer, Vattenfalls expert på koldioxidlagring, medger att det politiska läget i Tyskland är väldigt komplicerat för tillfället. I september avgörs det om CCS-teknologin är en framkomlig väg eller inte för Vattenfall att minska sina utsläpp i landet.


Ämnen i artikeln:

VattenfallHelmuth Markov

I förra veckan skrev Miljöaktuellt om Helmuth Markov, finansminister i Brandenburg – den delstat där Vattenfall har största delen av sina kolkraftverk och brunkolsgruvor.

Karta Brandenburg: Wikipedia

I intervjun förklarar Markov att CCS-teknologin, som Vattenfall till stora delar har satt sitt hopp till för att få ner utsläppen, inte kommer att kunna användas i stor skala, framför allt på grund av frågetecknen kring själva lagringen av koldioxiden.

Efter det att intervjun publicerats ringde Miljöaktuellt upp Vattenfalls CCS-talesperson i Tyskland, Katharina Bloemer, för att höra hennes version av det politiska läget i landet.

Katharina Bloemer, Vattenfall. Foto: BBC Panorama

– Det hela är komplicerat. Den tyska regeringen är fortfarande för CCS-teknologin. Samma sak med till exempel delstatsregeringen i Brandenburg. CCS anses generellt vara en bra chans för Tyskland att avancera i den teknologiska utvecklingen. I princip finns det också mer än nog av lagringsplatser i Tyskland för att CCS ska kunna fungera i kommersiell skala i minst 40-50 år.

Men det finns ett problem – och det är allmänhetens, och därmed också många politikers negativa syn på det sista steget i processen, själva koldioxidlagringen.

Enligt Bloemer handlar det om att de bästa lagringsplatserna är utspridda i landet. Det är alltså inte bara i delstaten Brandenburg som det vid en kommersialisering av tekniken vore aktuellt att injicera koldioxiden ner i berggrunden. Andra platser, framför allt i norra Tyskland, behövs om CCS-tekniken ska kunna förverkligas i stor skala.

– Vi har alltså en teknik som ses som något positivt, något modernt. Men när det kommer ner till frågan om vems mark koldioxiden till slut ska hamna i, då är människor ute i landet inte så mycket för detta längre. Not in my back yard, som det heter.

Karta: Greenpeace

Ett lagstiftningsförslag om koldioxidlagringen diskuteras just nu för fullt i landet. Bloemer anser att här finns lite av grunden för problematiken.

– Det hela är en smula absurt. Lagförslaget, som det nu är utformat, gynnar de delstater som är emot CCS. De som alltså inte vill ha CCS på sitt område kommer antagligen rösta ja till lagen eftersom den möjliggör för dem att dra sig ur genom att i princip säga ´not in my back yard´. Brandenburg å andra sidan ser ut att rösta nej till lagen. Och jag kan verkligen förstå det, för annars riskerar de att bli den enda delstaten som i slutet av dagen tillåter CCS.

Frågan ska nu bollas i det tyska parlamentet, mellan förbundsdagen (ungefär som den svenska riksdagen) och förbundsrådet (där delstaternas representanter sitter). Om inte dessa två kommer överens blir det en så kallad vermittlungsausschuß, en medlingsprocess för att nå en överenskommelse.

Vad allt detta i slutändan innebär för Vattenfall, bolaget som satsat stora summor på CCS-tekniken i Tyskland, är ännu oklart.

– Politikerna vill ha en lösning i september, så vi får vänta och se. Men tekniken är på väg att utvecklas i många andra länder också. Kanada, USA, Frankrike, Norge, etcetera. Så jag är rätt säker på att vi 2020 kommer ha kommersiella och gångbara kraftverk med CCS. Frågan är bara om de finns i Tyskland eller inte.

Katharina Bloemer utvecklar resonemanget:
– Vi som bolag måste ha stabila och bra politiska ramverk för att kunna investera de pengar vi har. Eftersom vi ägs av den svenska staten, måste vi fatta kloka beslut, annars blir vår ägare inte särskilt glad. Så vi får se. När väl CCS-lagen är på plats, då får vi se om vi har ett ramverk som möjliggör för goda investeringar eller inte. Som jag sa, teknologin kommer att utvecklas, frågan är bara om Tyskland är med eller inte.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

VattenfallHelmuth Markov

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.