söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall renoverar fiskvägar i Dalälven

Publicerad: 2 december 2014, 13:19

Stor potential för ekologisk renovering

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 december.

Vattenfall har renoverat fiskvägarna vid Bredforsdammen i Dalälven. Det är ett led i bolagets arbete för att minska skadorna från vattenkraften och förbättra den biologiska mångfalden.
– Vi gör sådana här förbättringsarbeten kontinuerligt och ibland i samarbete med länsstyrelsen om det gäller småskaliga kraftstationer. Det ingår i vårt miljöarbete, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall, till Miljöaktuellt.

Länsstyrelsen i Uppsala påpekade att den gamla fiskvägen vid Bredforsdammen inte fungerade för svagsimmande arter och inte heller för starksimmande arter som öring. Bolaget som höll på att renovera dammluckorna i kraftstationen passade då på att renovera den dåligt fungerande fiskvägen.

Vattenverksamhetsutredningen har aviserat höjda miljökrav för vattenkraft och föreslår en lång rad åtgärder för att höja omprövningstakten i gamla tillstånd med ringa eller obefintliga villkor. Enligt Peter Stedt på Vattenfall har det inget med just den här ombyggnaden att göra.

– Nej det hänger inte ihop på det sättet. Sådana här renoveringar har vi jobbat med i flera år. Arbetet och kunnandet om teknik från det här fallet kommer dock så klart att hjälpa oss när kraven höjs, säger Peter Stedt.

Renoveringen av Bredforsdammen är ett första steg för att förbättra vandringsmöjligheterna i Dalälven. Organisationen Sportfiskarna säger i en kommentar att de ser fram emot att Vattenfalls fortsatta arbete med andra kraftverk i älven, som bolaget själv pekat ut som det större vattendrag där det finns störst potential för fiskvandring och återskapande av lek- och uppväxtområden.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev