onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall säljer konsultverksamheten inriktad på förnybar energi

Publicerad: 21 april 2011, 07:57

Vattenfall säljer av delar av sin teknikkonsultverksamhet till finska Pöyrö PLC. Det rör sig bland annat om den konsultverksamhet som fokuserar på vattenkraft, vindkraft och kraftvärme.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiVattenfall

Bakgrunden till försäljningen är att Vattenfall vill fokusera på sin kärnverksamhet, dit företaget inte längre räknar tekniska konsulttjänster för den externa marknaden. Cirka 360 anställda vid 22 kontor i Sverige, Norge och Storbritannien påverkas av affären.

Den avyttrade konsultverksamheten kommer att överföras till det nyetablerade bolaget SwedPower, som köps upp av finska Pöyrö PLC.

– Vi gör oss av med den här kompetensen för att renodla vår verksamhet. Konsulterna fortsätter att utveckla sin kompetens genom att arbeta mot även andra externa kunder. Samtidigt kan vi fortsätta att använda konsulterna i vissa projekt, men då köpa in dem från Pöyrö, säger Vattenfalls pressekreterare Maria Lidzell.

Finns det inte någon risk att ni gör er av med kompetens inom framtidens energikällor?

– Det vi säljer är enbart konsultverksamheten riktad till externa kunder. Men det påverkar inte vår kärnverksamhet. Det är en strukturell förändring som inte leder till att vi drar ned på vatten- eller vindkraft och vi har kvar kompetensen inom produktion och andra delar av verksamheten. Och många av konsulterna kommer att jobba med samma projekt som tidigare, men med en ny arbetsgivare.

Vattenfalls nya strategiska inriktning innebär fokus främst på de svenska, tyska och holländska marknaderna och de sex energislagen kärnkraft, kolkraft, naturgas, vattenkraft, vindkraft och biomassa.

– Dessutom är Storbritannien är en kärnmarknad för Vattenfall när det gäller vindkraft.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev