Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfall tryckkokar sopor till bioolja

Publicerad: 7 september 2009, 09:45

Kan biomassa och sopor kokade under tryck ge en intressant slutprodukt? Vattenfall tror det och bygger testanläggning i två år.


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Vattenfall ska tillsammans med Ålborgs universitet och det danska uppstartsbolaget SCF Technologies bygga en demonstrationsanläggning baserad på SCF Technologies så kallade Catliq-process, rapporterar Ecofriendlymag.com.

Konverteringen till bioolja sker genom att biomassa eller avfall utsätts för hög temperatur och högt tryck, mellan 280 och 350 grader och mellan 180 och 250 bar. Resultatet är nedbrytning i molekyler som i sin tur reagerar med vattnet. I det SCF Technologies kallar för Catliq-processen tillsätts katalysatorer som driver processen i rätt riktning och, i det här fallet alltså, framställer bioolja.

Anläggningen väntas placeras vid Vattenfalls kraftstation i danska Ålborg. Finansiella detaljer eller detaljer om anläggningens storlek har inte tillkännagivits.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.