Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Vattenfall varnar för fel värmepump

Publicerad: 28 Maj 2010, 06:00

Har du installerat värmepump med blinkande belysning som följd? Orsaken kan vara att elnätet inte klarar pumpen du valde, varnar Vattenfall.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Hur bra din luftvärmepump fungerar beror på kapaciteten i elnätet. Installation av en värmepump som inte är anpassad efter förutsättningarna i elnätet kan resultera i problem. Den varningen går Vattenfall ut med för att uppmuntra till noggranna val av värmepump.

De enfasiga luftvärmepumparna kan enligt märkningen på pumpen vanligtvis kopplas in på ett vanligt 230 voltsuttag och drivs med omkring 6 ampere. Men riktigt så enkelt är det inte, menar Vattenfall.

– En sanning med modifikation, eftersom pumpen i startögonblicket förbrukar en ström upp till tio gånger högre än vad som anges, säger Abdirashiid Sugulle, ingenjör på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Konsekvensen av den höga belastningen på enbart en fas är ett osymmetirskt spänningsfall när pumpen startar vilket kan ge blinkande belysning och spänningsfall hos både pumpinnehavaren och grannarna.

För att undvika problem bör man som kund ställa rätt frågor vid köpet, menar Vattenfall. Det handlar om att exempelvis se till att pumpen är mjukstartande och att inte överdimensionera pumpkapaciteten. Dessutom ska en föranmälan göras till nätägaren inför en pumpinstallation för att funktionen hos en vald värmepump ska kunna avgöras.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.