Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfalls förre vd vill ha tydligare politik om kärnkraften

Publicerad: 2 maj 2012, 05:48

Säger i intervju att vindkraftsutbyggnaden i Sverige är onödig om kärnkraften ska byggas ut.


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Lars G Josefsson var vd för det statliga energibolaget Vattenfall från år 2000 och fram till 2009 då Øystein Løseth tog över. I en färsk intervju med Josefsson som Svenska Dagbladet gjort och som publicerades i helgen säger den förre Vattenfall-vd:n bland annat att det saknas en tydlig riktning i svensk energipolitik.

På SvD:s fråga om hur Josefsson ser på svensk energipolitik idag svarar han:

– Det finns flera krafter som agerar politiskt, och det har manifesterat sig i alliansens energiöverenskommelse där vi säger ja till en utbyggd kärnkraft, men bara på de ställen där den redan finns, det vill säga bara av företagen som redan finns där. Det har Jan Björklund kritiserat, medan Centerpartiet, som var på andra sidan, gick med på det här för att få en utbyggnad av vindkraften. Det blir som alltid en kompromiss som ingen är nöjd med, och där det inte är riktigt tydligt vad Sverige vill.

På SvD:s följdfråga om vad Josefssons eget recept skulle vara svarar han:

– Det vore bättre att inte låsa in kärnkraften. Sen tror jag att resultatet kanske inte blir bra ändå, eftersom det i dagens marknadssituation är tveksamt om det går att få lönsamhet i det, men situationen kan vara annorlunda om ett antal år. Sen kan man naturligtvis fråga sig hur mycket vindkraft vi behöver i det här landet. Det finns en risk att vi bygger för mycket. På något sätt måste vi bestämma oss för om vi ska ha kvar kärnkraften eller inte, för ska den finnas kvar, vad ska vi då med all vindkraft till?

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.