måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfalls försäljning kan bli försenad

Publicerad: 9 augusti 2016, 08:45

Försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland kan bli försenad. Ett konkurrerande bolag har anmält energijätten till EU-kommissionen för otillåtet statsstöd. Nu måste EU utreda ärendet innan affären kan gå vidare.

Ämnen i artikeln:

TysklandVattenfallKol

Försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland kan bli försenad. Ett konkurrerande bolag har anmält energijätten till EU-kommissionen för otillåtet statsstöd. Bolaget hävdar att Vattenfalls affärsupplägg strider mot EU:s regler, eftersom man betalar mångmiljardbelopp till köparen. Nu måste EU-kommissionen utreda frågan innan affären kan gå vidare.

Bakom anmälan ligger företaget LMMG, som representerar mongoliska och tyska investerare. LMMG som själva varit intresserade av att lägga bud på kolet menar att Vattenfalls affär bryter mot EU:s regler för statsstöd. För att Vattenfalls affär skulle gå igenom tvingades företaget nämligen lägga hela 15 miljarder i det dotterbolag som man säljer till tjeckiska EPH. Formellt ska pengarna gå till iordningsställande och återställande av gruvområden men summorna som betalts är så stora att EU nu måste undersöka om det rör sig om en riktig försäljning.

SVT har varit i kontakt med Vattenfall som varken vill kommentera anmälan, eller svara på frågor om man i praktiken har tvingats betala pengar för att bli av med brunkolen. Man anser dock att man följt alla regelverk.

Hur lång tid granskningsärendet kommer att pågå vill kommissionen inte svara på, men det finns en klausul i köpekontrakten som säger att EU måste godkänna affären för att den skall bli av. Skulle EU-kommissionen säga nej kan Vattenfall i värsta fall tvingas börja om med försäljningen och ta in nya anbud.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev