Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfalls hållbarhetschef: ”Det blir så lätt fokus på koldioxidfrågan”

Publicerad: 23 maj 2014, 10:12

Mycket har hänt sedan Annika Ramsköld efter snart 25 år på Vattenfall tillträdde posten som hållbarhetschef vid årsskiftet. Medierna har dominerats av Nuonaffären, nedlagda forskningsprojekt och en ny, kärnkraftskramande vd.


Ämnen i artikeln:

VattenfallE-handelMiljöaktuellt

Många av Miljöaktuellts läsare skulle nog ranka ditt jobb som ett av de absolut tuffaste.
– Det kanske är därför jag har tagit det. Det är klart att det är ett utmanande jobb, men det finns samtidigt mycket att ta tag i. För mig som varit här länge ser jag att vi gör en massa bra saker som få känner till.

De flesta kanske ändå tänker på kolkraften och att ni släpper ut mer koldioxid än hela Sverige.
– Kanske de som ser det ur ett svenskt perspektiv. I Norden har vi bra förutsättningar med kärnkraft och vattenkraft och vi kan öka på med vind och biobränsle. I Europa ser det helt annorlunda ut, de har inte vattenkraften utan det fossila står för en stor del.

Annika Ramsköld är Vattenfalls hållbarhetschef. Foto: Elisabeth Frang/ Vattenfall

Ni har lagt ner flera forskningsprojekt nyligen, bland annat inom koldioxidavskiljning, ccs. Hur ser du på det?
– Våra pilotanläggningar i Tyskland har visat att tekniken fungerar utmärkt, men det finns varken politiskt eller legalt stöd för lagring av koldioxid.

Så vad blir ersättningen?
– Vi jobbar hela tiden mot att svänga om produktportföljen till förnybart. Det utgör 60 procent av våra tillväxtinvesteringar.

Samtidigt domineras dagens produktportfölj av kol- och kärnkraft.
– Ja, en stor del är kärnkraft, kol och gas. Men också en stor andel vatten – och vind ökar. Det är väldigt långa investeringstider för att göra den här omställningen.

Hur hanterar du som hållbarhetschef investeringarna i fossilt?
– Det blir så lätt fokus på koldioxidfrågan. Vår strategi med tre pelare är hållbar produktion och distribution, hållbar konsumtion och hållbar ekonomi. Jag kan inte bara blint titta på koldioxid.

Hur mycket makt har du över investeringsbesluten?
– Jag sitter inte i ledningsgruppen men finns med i strategidiskussionerna. Jag tycker att jag finns med på ett tydligt sätt, att jag kan påverka för att säkra att hållbarhet integreras.

Får du kritik internt i hållbarhetsstaben för de fossila investeringarna?
– Ibland kanske mina medarbetare får frågor från övriga organisationen om hur kan vi kan göra det, men jag är lyckligt lottad med kompetenta medarbetare som förstår helhetsbilden.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News