Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfalls kolgruvor hotar byar

Publicerad: 28 april 2014, 09:12

Vattenfall har ansökt om tillstånd att utöka sina brunkolsgruvor i Tyskland. Om energijätten får klartecken för expansionen innebär det att flera mindre byar utplånas. En av dem är byn Proschim där det idag finns ett stort bioenergiföretag.


Ämnen i artikeln:

VattenfallKolBioenergiTyskland

Vattenfall har ansökt om tillstånd att utöka sina brunkolsgruvor i Tyskland. För tillfället försörjer energijättens fem kolgruvor företagets tre kolkraftverk i Lausitz. Men dagens gruvor har bara ytterligare 10 års livslängd och därför vill Vattenfall nu utöka gruvdriften, samtidigt som man planerar att öppna två helt nya dagbrott i östra Tyskland.

Om gruvorna byggs ut innebär det emellertid att flera mindre byar utplånas. En av dem är Proschim där det finns ett stort bioenergiföretag som hotas av Vattenfalls brunkolsplaner.
– Jag anser att det bara handlar om profit. I Sverige överväger Vattenfall alternativa energikällor och agerar därefter. Här låter man helt enkelt den återstående delen av Lausitz förstöras och det är absolut inte okej, säger byns borgmästare Petra Rösch till SVT.

För tillfället producerar Proschim el för 5.000 personer, vilket är betydligt mer än man gör av med. Men nu hotas den gröna energiproduktionen av Vattenfalls planer på att utöka dagbrottet Weltzow Süd som ligger fyra kilometer bort.
Vattenfall har som målsättning att minska utsläppen av växthusgaser till 65 miljoner ton till 2020. Men förra året ökade istället utsläppen med drygt 3 miljoner ton till 88 miljoner ton, framför allt på grund av nya kraftverk.

Enda sättet att kunna driva kolkraftverken vidare utan att hota klimatet är att begrava koldioxiden i underjorden. Tekniken har testats på Vattenfalls kraftverk Jänschwalde och Schwarze pumpe, men projekten har lagts på hyllan eftersom det är förbjudet att lagra koldioxiden på de tyska orterna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.