Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Vattenfalls miljöchef: ”Därför satsar vi på kol”

Publicerad: 6 November 2009, 09:00

Mariana Davidsson, Miljöchef på Vattenfall Norden bemöter kritiken som har riktats mot företaget senaste tiden.


Nu får det vara nog! Ja så är det lätt att känna, när man inifrån ett stort energibolag som Vattenfall möter en massiv kritik mot det vi gör. Hur kan det ha det blivit så – att när vi med övertygelse och stolthet arbetar med höga miljöambitioner inne i företaget Vattenfall – uppfattar delar av omvärlden vårt arbete helt annorlunda? Pratar vi kanske förbi varandra i vår önskan att ställa allt till rätta nu och för framtiden?

Jag är den förste att ­känna sympati för och omfattas av en önskan att vi redan nu skulle kunna lägga alla resurser på morgondagens energilösningar. De lösningar som innebär ett förnybart och uthålligt samhälle som på intet sätt äventyrar vår planet för våra barnbarns barn.

Men faktum är att vi alla lever med en mycket komplicerad energiekvation. Vi måste kunna producera den el och värme vi alla behöver och vi måste göra det till en kostnad som våra kunder kan acceptera och som gör vår industri fortsatt konkurrenskraftig. Samtidigt måste vi forska, investera i och utveckla de energikällor som håller på längre sikt. Lösningarna kommer att kräva stora investeringar, en vilja att undersöka alla möjligheter och inte minst långsiktiga politiska beslut.

Vattenfalls verksamhet har självklart en större miljöpåverkan, eftersom vi jobbar huvudsakligen storskaligt och att vi som energiföretag hanterar hela försörjningskedjan; från produktion till distribution och försäljning av el och värme. All energianvändning innebär en påverkan på miljön och vi har medvetet tagit på oss detta ansvar för både nutida och framtida energiförsörjning, i Sverige och på flera andra marknader.

I dagsläget är många av teknikerna för förnybar energi fortfarande alltför småskaliga och kostsamma för att helt kunna förlita oss på dessa för vår energiförsörjning. Det är nyttigt att komma ihåg hur mycket teknisk nyfikenhet, arbete, pengar och engagemang det har behövts för att utveckla vindkraft till vad den är i dag. Jag har med stolthet kunnat följa utvecklingen sedan 1980-talet. Med samma nyfikenhet och tilltro ser jag i dag hur havsbaserad energiteknik utvecklas i rask takt.

Det är många som känner oro för och direkt ogillar kol­användning och det är självklart inte en i längden hållbar situation med den dåliga miljöprestanda den har i dag. Men kan vi redan nu avveckla all sådan elproduktion? Den fossilbaserade elen står i dag för lite mer än två tredjedelar av världens elproduktion. Och behovet växer. Som jag ser det är det inte realistiskt att på några tiotal år totalt ställa om världens energisystem utan mycket stora påfrestningar i form av energibrist. Därför fokuserar vi på att lösa kolkraftens klimatskadlighet och skapa tid för att utveckla de i ordets rätta bemärkelse hållbara energikällorna.

Jag menar framför allt att vi måste arbeta efter flera parallella spår. Genom vår storlek och tillväxt kan vi på Vattenfall lägga kraft i vårt utvecklingsarbete på ett helt annat sätt än tidigare. Vi har skapat resurser för att utveckla teknik för lagring av koldioxiden vid koleldning (CCS). Vi har skapat resurser som gjort det möjligt för oss att ligga i framkant vad gäller vindkraft. Och vi har samtidigt resurser för satsa på att utveckla morgondagens lösningar där vi bland annat lägger ner stort engagemang i energiutvinning från hav och vågor.

Faktum
är att vi som arbetar med detta känner oss riktigt stolta över att vi får vara en del av en helhet där vi tar ansvar och bygger en god framtid för våra barnbarns barn. l

Mariana Davidsson, miljöchef, Vattenfall Norden

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.