måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfalls sjöormar stöter på patrull

Publicerad: 25 januari 2010, 06:47

Två organisationer har synpunkter på Vattenfall- och Pelamisägda Aegir Wave Powers planer på vågkraftverken utanför Shetlandsöarna.

Ämnen i artikeln:

Vågkraft

Vågkraftsbolaget Aegir Wave Powers planer på en vågkraftpark utanför Shetlandsöarna har fått problem. Två organisationer, Shetlands Fisherman´s Association och Scottish Natural Heritage, har uttryckt farhågor kring etableringen, skriver Rechargenews.com. Aegir Wave Power startades i slutet av förra året av Vattenfall och det skotska vågteknikföretaget Pelamis, känt för sina ormliknande kraftverk.

Organisationerna säger sig inte ha några principiella synpunkter men uppger att de vill ha mer information om projektet innan man tar ställning. Aegir måste nu ta fram en miljökonsekvensbeskrivning för projektet som omfattar upp till 26 sjöormar i vattnen mellan Burra och Fitful Head.

Aegirs tillståndsansökan gäller stora vattenområden men bolaget uppger att vågkraftparken endast kommer att uppta en yta av omkring 2,5 kvadratkilometer. Lokala medier spekulerar i att Aegir på det viset vill förhindra konkurrerande utvecklare från att etablera sig i området, skriver Rechargenews.

En miljökonsekvensbeskrivning väntas kunna vara färdig under början av 2011. Shetlands Fishersman´s Association har uttryckt oro för sikfisket i vattnen. Organisationen säger sig vilja diskutera var en vågkraftetablering kan göras för att förhindra effekter på fisket.

Aegir räknar med att vågkraftparken utanför Shetlandsöarna ska vara färdig 2014. Några förseningar till följd av synpunkterna har inte tillkännagivits.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev