Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Vattenfalls tunnor för kärnavfall rostar sönder

Publicerad: 25 Februari 2014, 10:25

Var fjärde undersökt tunna med kärnavfall i Vattenfalls kärnkraftverk i Brunsbüttel utanför Hamburg har rostat sönder. Nu ska man gå igenom resterande tunnor i anläggningen och resultatet väntas bli det samma.


Ämnen i artikeln:

VattenfallKärnavfall

Brunsbüttel är ett av två kärnkraftverk utanför Hamburg som drivs av Vattenfall. Efter att flera säkerhetsincidenter ägde rum under 2007 togs båda kraftverken ur drift, men fortfarande lagras över 600 tunnor med radioaktivt material där.

Radioaktiva tunnor på ett amerikanskt flottfartyg. Foto: Wikimedia Commons/ Public Domain.

2011 upptäcktes den första rostskadade tunnan i ett av sex lagerrum. När man nu undersökt resterande tunnor i skyddsrummet kan man konstatera att 18 av 70 tunnor är utsatta för korrosion. I vissa fall är avfallstunnorna helt genomrostade. Orsaken antas vara att det uppstått fukt på insidan av behållarna. Nu ska övriga fem lagerrum undersökas.

Att undersökningen dragit ut på tiden förklarar Vattenfall med att tunnorna är svårtillgängliga. De står i underjordiska rum, omslutna av över en meter tjocka betongväggar. Innanför dem är strålningen mycket hög.

– Vi måste tänka på att hålla strålningsdosen för de anställda på en så låg nivå som möjligt. För den här undersökningen var vi tvungna att utveckla ett speciellt kamerasystem med en liten ljusstark minikamera, säger Pieter Wasmuth, Vattenfalls chef i Hamburg till Dagens Nyheter.

Enligt miljöministeriet innebär de rostiga avfallstunnorna ingen fara för allmänheten, de är bara till för att förvara avfallet, det verkliga skyddet utgörs av skyddsrummen.

Däremot innebär rostskadorna att det är mycket svårt att hantera tunnorna. Vattenfalls mål är nu att tömma källarna och fylla innehållet i nya behållare som är gjorda för slutförvar. Men något sådant beräknas inte stå klart förrän tidigast 2021 skriver DN.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

VattenfallKärnavfall

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.