Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Vattenfalls vd: Det är inte bara det ekonomiska som styr

Publicerad: 29 April 2016, 05:10

Foto: Elisabeth Frang

Brunkolsaffären bygger på en samlad bedömning av ekonomiska, miljömässiga och sociala faktorer, berättar Magnus Hall i en intervju med Aktuell Hållbarhet.


Ämnen i artikeln:

VattenfallMikael DambergMagnus HallEPH

När Vattenfall höll sin årsstämma under onsdagen hade stora banderoller satts upp inne på huvudkontoret i Stockholm. ”Våra energislag” stod det på den första banderollen. Därefter följde bilder och text som visade på vattenkraft, kärnkraft, biomassa, vindkraft och naturgas. Någon kolkraft gick dock inte att se.

Kanske är det inte så konstigt att det statliga energibolaget inte vill visa upp just denna del av sin portfölj. Under årsstämman berättade styrelseordförande Lars G Nordström att Vattenfalls satsning på brun-. och stenkol i Europa inneburit ett problem för bolagets image, inte minst här i Sverige. Detta är också en av anledningarna till att Vattenfall i över ett år har jagat en köpare till hela den tyska brunkolsverksamheten.

I förra veckan stod det klart att Vattenfall hittat en köpare. Det är det tjeckiska energibolaget EPH och dess finansiella partner PPF Investments som planerar att ta över verksamheten under det tredje kvartalet i år – något som dock förutsätter att den svenska regeringen först ger sitt godkännande.

Näringsminister Mikael Damberg (S) har meddelat att ett beslut väntas från regeringen inom två månader. Samtidigt har Miljöpartiet, som länge varit emot en försäljning och som hellre vill se att Vattenfall börjar fasa ut brunkolsverksamheten, begärt en så kallad aktuell debatt i riksdagen – detta för att få de andra riksdagspartierna att klargöra hur de ställer sig till att verksamheten nu kan komma att säljas till ett bolag som hoppas på en renässans för kolkraften när Tyskland stängt sitt sista kärnkraftverk år 2022.

När Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall, under torsdagen presenterade resultaten för årets första kvartal passade Aktuell Hållbarhet på att fråga om brunkolsaffären.

En försäljning kommer innebära en negativ resultatpåverkan för Vattenfall på mellan 22-27 miljarder kronor. Ni har samtidigt förklarat att om Vattenfall skulle kvarstå som ägare så skulle den negativa påverkan på resultatet bli ännu högre. Lars G Nordström har sagt till Dagens industri att det då skulle handla om en negativ resultatpåverkan på ”mer än 30 miljarder”. Går det att vara mer precis än så?

– Vi vill inte sätta någon siffra på det, av det enkla skälet att det är en ganska noga reglerad redovisningsprocess som vi måste gå igenom för att komma fram till en siffra. Och föregår vi den, då gör vi helt enkelt fel. Så jag kan inte kommentera det.

På årsstämman tog Lars G Nordström upp frågan kring Vattenfalls image. Har ni i den här processen gjort en analys av hur er image kommer påverkas om ni säljer respektive behåller brunkolet?

– Inte specifikt. För oss handlar det framför allt om vår strategiska inriktning. Ägaren har sagt att vi ska vara en av de ledande i omställningen till förnybart, och det tycker vi passar bra ihop med vår strategi. Om man sedan tittar på brand och reputation är det självklart att den här inriktningen också kommer att vara en viktig väg framåt för att skapa en bra bild av vad Vattenfall gör, så att också våra kunder uppfattar oss som någon man vill jobba med.

– När det gäller frågan om brunkolet och de stora CO2-utsläppen är det många i Sverige som inte förstår att kolet i Tyskland har varit, och är, en backbone i tysk energiförsörjning, inte minst med bakgrund av att kärnkraften ska stängas i förtid. Så det här resonemanget att man ska gå in och stänga massivt, det är en orimlig tanke. Förutom den ekonomiska orimligheten i det skulle det generellt i Tyskland uppfattas som ohyggligt negativt. Man kommer alltid att hitta folk som tycker att det vore rätt, men de är trots allt en minoritet. Vattenfall agerar i Tyskland, under tyska förutsättningar. Nu har vi valt att sälja brunkolsverksamheten, och det har varit viktigt för oss att vi säljer till någon som vi tror kommer hantera verksamheten på ett bra sätt. Det är vår uppfattning att vi nu har hittat en sådan köpare.

Näringsminister Mikael Dalberg (S) säger ofta att affärsmässigheten är det som avgör om det ska bli någon affär. Men under årsstämman lät det på dig som att ni väger in många fler saker än så?

– Vad jag pratade om var hållbarhet, som inbegriper ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. När vi gör vår samlade bedömning tittar vi alltså på om det uppfyller lönsamhetskravet, om det är rätt ur miljösynpunkt och om vi sköter det sociala. Det skulle till exempel inte gå ihop i min hållbarhetsbild att vi skulle köpa en massa billiga kolkraftverk, för att det verkar smart ekonomiskt. Frågan i går [på årsstämman] var om det bara är det ekonomiska som styr, men det är det inte. Vi kan samtidigt inte gå på de två andra om vi inte har en ekonomisk motiverbar nivå på det vi gör, det var poängen med resonemanget.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.