lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenfalls vd: ”En energikommission är en utmärkt idé”

Publicerad: 4 december 2014, 11:21

Miljöaktuellt har träffat Magnus Hall.

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 december.

Förnybar energi är Vattenfalls framtida kärnverksamhet. Det berättade igår Magnus Hall, Vattenfalls vd, i samband med att den havsbaserade vindkraftparken Dantysk började leverera el på det tyska kraftnätet.

Magnus Hall tillträdde som ny vd för det statliga energibolaget i oktober. När Miljöaktuellt nyligen mötte honom för en intervju berättade Magnus Hall hur han ser på bolagets framtida planer både vad gäller förnybart, kärnkraft och kolkraft.
Om förnybar energi sa Vattenfalls vd bland annat:

– Det är nästan bara vindkraft vi ser framför oss framöver. Storskalig solkraft har vi inte riktigt tänkt oss in i, utan där kommer det mer att handla om att erbjuda våra kunder solenergi till sina hus. Men offshore vind är vi duktiga på. Det är lite mer riskfyllt ur projektperspektiv och där kan man ha nytta av att vara erfaren och ha en bra organisation bakom sig.

När det kommer till regeringens förslag om att inrätta en blocköverskridande energikommission förklarade Magnus Hall sin syn på det hela så här:

– Jag har alltid tyckt att det svenska energisystemet är en större fråga än att den ska kastas mellan parlamentariska majoriteter som skiftar mellan val. Här behövs en relativt gemensam uppfattning om vägen framåt. Det är stora investeringar det handlar om. Och kraftverken, oavsett vad det är, har ofta livstider på över 25 år, det vill säga det hinner passera ett antal regeringar under den perioden. Därför tycker jag att en energikommission är en utmärkt idé, givet att den lyckas ge en parlamentarisk bred uppfattning om vad som ska vara ramarna inom vilka vi kan röra oss inom.

Hela intervjun med Magnus Hall finns i senaste numret av Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev