tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenkraftsbolag satsar 10 miljarder i miljöfond

Publicerad: 24 april 2018, 10:20

Foto: Andreas Lakso/ Wikimedia Commons

Åtta vattenkraftsföretag som tillsammans står för 95 procent av Sveriges vattenkraftsproduktion satsar nu 10 miljarder kronor under en 20- årsperiod för att förbättra vattenmiljön i de svenska vattenkraftverken. Vattenkraftens Miljöfond AB, som företagen nu gemensamt bildar, kommer att finansiera miljöåtgärder för att Sveriges vattenkraftverk ska leva upp till gällande miljökrav.

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Processen bakom den nya fonden inleddes för ett par år sedan av generaldirektörerna Erik Brandsma, då generaldirektör på Energimyndigheten och Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket. Då fördes samtal med både branschen och miljörörelsen, men det hela mynnade ut i en rapport till energidepartementet som endast de två generaldirektörerna stod bakom.

Det Risinger och Brandsma ville se var en form av försäkringsfond där vattenkraftsägaren kan få hjälp med kostnaderna för miljöanpassningsåtgärder, exempelvis fiskpassager samt ersättning för produktionsförluster.

Grunderna i deras förslag blev sedan en del av energi­överenskommelsen som slöts sommaren 2016 mellan fem riksdagspartier och där det beslutades att vattenkraftsbranschen fullt ut ska finansiera kostnaderna för arbetet med att uppnå gällande miljökrav.

I går skrev de åtta företagen under ett aktieägaravtal för Vattenkraftens Miljöfond AB och går därmed från ord till handling. De bolag som kommer att finansiera Vattenkraftens Miljöfond AB är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Statkraft, Tekniska verken i Linköping, Uniper och Vattenfall.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev