Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vattenparasiter kan bli ett vanligt problem

Publicerad: 1 december 2010, 09:11

Ett regnigare klimat kan innebära att parasiter sprids lättare. Svenskt vatten varnar för att situationen i Östersund kan bli ett återkommande problem i Sverige.


Utbrottet i Östersund är det största någonsin i Sverige, uppger Ekot. Minst 4 500 personer har blivit magsjuka av den avttenburna parasiten cryptosporidium.

Nu befarar Svenskt vatten, branschorganisationen för de kommunala vattenbolagen, att utbrottet i Östersunf bara är början. Det kan bli ett återkommande problem när klimatet förändras.
– Det är väl det vi är oroliga för, att det här kommer bli vanligare i och med klimatförändringarna och att det kommer bli mera regn. Då sköljer det av de här parasiterna från marken. Det kan komma från gödsel, liksom avföring från husdjur, nötkreatur och vilda djur och sådana saker, säger dricksvattenexpert Gullvy Hedenberg på Svenskt vatten till Ekot.

Hälften av allt
dricksvatten i Sverige kommer enligt Ekot från ytvattentäkter, men det finns inga larmsystem som ska upptäcka parasiter. I stället behandlas vattnet med till exempel klor och ozon i vattenverken.
Gullvy Hedenberg hoppas att Östersundsfallet ska bli en larmklocka, precis som ett liknande utbrott i Bergen i Norge 2004, då över 800 insjuknade.
– Det gjorde ju att många andra vattenverk där tittade på sina processer i vattenverket, säger hon till Ekot.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.