Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

”Vi står inför ett gigantiskt klimathaveri”

Publicerad: 21 april 2016, 04:58

Foto: Kalle Larsson

DEBATT Regeringen måste sätta ner foten och stoppa Vattenfalls brunkolsförsäljning, skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.


Vattenfall har nu meddelat att de har hittat en köpare till sin omstridda brunkolsverksamhet i Tyskland. I stället för en ordnad avveckling av sin tyska kolkraft vill Vattenfall sälja den vidare så att miljöförstöring och utsläpp kan fortsätta.

Det här handlar om utsläpp som motsvarar 24 gånger vad Sverige släpper ut varje år. En regering som låter det eldas upp av ett annat företag kommer att ha noll trovärdighet i klimatpolitiken.

Den tilltänkta köparen EPH är ett tjeckiskt riskkapitalbolag med tveksam inriktning och helt utan miljöambitioner. Ägaren har även nämnts i samband med rapporteringen kring den kontroversiella advokatbyrån Mossack Fonseca och Panamadokumenten.

Klimatförändringarna kräver att kolkraften avvecklas och ersätts med förnybar energi. Rätt beslut om Vattenfalls kolkraft innebär att vi tar ansvar för en sådan utveckling. Fel beslut skulle innebära att en oseriös köpare får fortsätta bryta och elda kol, och öppna nya kolgruvor. Det vore ett gigantiskt klimathaveri. Detta står vi inför nu.

Det går inte att tänka sig en sämre affär ur klimatsynvinkel. Så allvarligt är det. Vi kan ansvarsfullt avveckla det här kolet eller sälja det till ett skurkföretag. Ska det finnas något allvar i talet om klimatansvar, då måste regeringen nu sätta ner foten och säga till Vattenfall: Ni får inte sälja.

Det är regeringen som äger frågan och kan stoppa affären – om de vill. Ska man ha någon grön politik värd namnet måste man stoppa det här. Det är inte en försvarbar affär, den kommer att förstöra för kommande generationer.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.