Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Vind, sol och vatten – när riksdagen själv får välja

Publicerad: 7 december 2010, 12:57

En klar majoritet av riksdagsledamöterna vill ha förnybar el i vägguttaget. Vind, sol och vatten är mest populärt. Sen finns det några andra åsikter också.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Drygt 8 av 10 riksdagsledamöter vill att den el de köper ska komma från förnybara energikällor. Mest populärt är vindkraft som föredras av 30 procent av ledamöterna följt av solkraft och vattenkraft med 27 respektive 23 procent. Det framgår av en undersökning från vindkraftbolaget O2.

9 procent vill helst ha kärnkraftsel medan ingen väljer gas- eller kolkraft.

– Det är glädjande att riksdagsledamöter tvärs över partigränserna själva vill ha förnybar el. Förhoppningsvis leder det till politiska beslut om en grön och klimatvänlig omställning av energisystemet, säger Linda Magnusson, vd på O2 Vindel, i en kommentar.

Det här är vad riksdagens ledamöter vill få sin el från.

Undersökningen genomfördes under försommaren. 152 av de som kom in i riksdagen besvarade den konkreta frågan ”Vilken energikälla skulle du allra helst önska att den elektricitet som du köper kommer från?” 10,5 procent svarade att de antingen är tveksamma, att de inte vet eller att de ej vill svara.

Bland de kommentarer som skrivits i anslutning till svaren förekommer ”svårt att välja men den minst klimatpåverkande”, ”Jag tror på småskalighet och ser vind, bio, vatten och sol som dessa”.

Även svaret ”Jag tycker inte att det är viktigt vad just min el kommer ifrån” och "Som sagt, en önskan om soligare klimat i Sverige", förekommer i materialet.

Läs hela valenkäten på O2:s webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.