Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

WWF varnar: Snart god natt med haven

Publicerad: 16 september 2015, 04:56

Bestånden har halverats. Risk för kollaps med förödande konsekvenser för människan.


Ämnen i artikeln:

HavWWF

Enligt en ny WWF-rapport har populationerna av marina däggdjur, fåglar, kräldjur och fisk ”minskat drastiskt”. I snitt rör det sig om en halvering sedan 1970-talet.

Och den alarmerande trenden fortsätter.

– Om det som skedde under den glittrande blå ytan inträffade på land skulle det orsaka ramaskri”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Han kräver nu krafttag för att rädda havens ”livsnödvändiga resurser för mänskligheten”.

Den skrämmande studien baseras på över 5 800 populationer av 1 234 arter. Och på drygt 40 år har de marina arterna sjunkit med i snitt 49 procent. Men för makrill och tonfisk handlar det om en minskning med hela 74 procent.

WWF konstaterar att nära tre miljarder människor är beroende av haven för sitt dagliga proteinintag. Dessutom absorberar haven nästan en tredjedel av människans koldioxidutsläpp.

– Om havens ekosystem kollapsar får det allvarliga konsekvenser för vår livsmedelsförsörjning, för fattigdomsbekämpning, arbetstillfällen och ekonomisk utveckling, säger Åsa Ranung, chef för vattenmiljö på Världsnaturfonden WWF.

LÄS HELA RAPPORTEN ”Living blue planet report” 

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

HavWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News