Mörklagd trendspaning samlade Sveriges främsta hållbarhetsprofiler

På torsdagen arrangerade Aktuell Hållbarhet tillsammans med Fores en trendspaning där vi samlade cirka 150 viktiga hållbarhetsprofiler för en trendspanarkväll. Trots att ett längre strömavbrott gjorde kvällen till en oplanerad Earth Hour var stämningen på topp. Här har du alla bilder från kvällen.

På torsdagen bjöd Aktuell Hållbarhet bland annat in de nyligen utsedda 33 hållbarhetstalanger (under 33 år) och de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige till mingel och trendspaning på år 2018.  Stämningen var god när bland annat hållbarhetschefer, experter, opinionsbildare, sociala entreprenörer, politiker, vd:ar och myndighetschefer minglade och diskuterade utvecklingen.

I en trendspaning där många från publiken deltog konstaterades en mångfald av hållbarhetsfrågor. En kortfattad summering:

  • En av de största drivkrafterna just nu är Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen som nu börjar implementeras och arbetas med i såväl kommuner som i näringslivet.
  • Plast är en högaktuell prioriterad fråga i både politiken, landets kommuner och det pågår initiativ att skapa mer cirkulära materialflöden.
  • Nya hållbara affärer är på framväxt – inte minst genom nya  sociala enterprenörer och bolag inom delningsekonomi och med cirkulära lösningar som i allt större utsträckning börjar etablera sig på olika marknader. En av flera stora hinder ligger i konsumentens beteendeförändring.
  • #Metoo-rörelsen har fört upp de sociala frågorna på en helt ny nivå i princip i alla branschner. Frågor som mångfald och jämställdhet prioriteras i allt fler organisationer.
  • Inför valet 2018 är migrations- och integrationsfrågorna högaktuella – och det finns här en tydlig koppling till klimatförändringen som i framtiden tros bli den största pådrivande faktorn för framtida migrationsströmmar.

Fotograf: Pax Engström