Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Soltech

Batteriparker möjliggör mer solenergi

Intresset för solenergi växer som aldrig förr. Alla vill producera sin egen solel. Men även om den kraftfulla utbyggnaden av förnybar energi är nödvändig är det också nödvändigt att stabilisera elnätet genom bland annat frekvensreglering för att kunna hantera den ökade mängden förnybar elproduktion. Detta ställer nya krav på branschen. Ytterst handlar det om att som energiaktör kunna balansera två visioner samtidigt, både solenergi och stabiliserande techlösningar.

Publicerad: 2 november 2022, 13:54


Foto: Alight

För att kunna accelerera utbyggnaden av förnybara energislag som solenergi och vindkraft, som är volatila energislag, är smarta och storskaliga energilösningar för att stabilisera elnätet nödvändiga. Exempel på sådana lösningar är energilager i form av batterier.

Vi märker tydligt att fler aktörer inte bara längre tänker på solenergi utan även stabilisering av elnätet. Vilket är mycket bra och smart. Storskaliga batteriparker är och blir ett allt viktigare komplement till elsystemet när alltmer förnybar elproduktion byggs i landet. Det här möjliggör att vi kan bygga ännu mer väderberoende kraft, såsom vind- och solenergi, som ofta är en utmaning för nätägarna eftersom de inte erbjuder stödtjänster som de planerbara energianläggningarna normalt erbjuder. Med den här tekniken kan aktörer som investerar i energilager vara en del av lösningen genom att erbjuda frekvensstabiliseringstjänster till Svenska kraftnät.

Exempel på hur detta tar form ser vi bland annat när vi hjälper Varberg Energi med en stor batteripark som erbjuder flexibla tjänster för att stabilisera elnätet, men vi hjälper även vår branschkollega Alight att bygga ett batterilager som både hjälper till att lagra solenergi från deras solpark och samtidigt balanserar kraftnätet. Techlösningar som skapar nytta, balans och förändring.

Klimatutmaningarna väntar som bekant inte på någon och vi är alla överens om att mer lokalproducerad förnybar energi är en del av lösningen. Och solenergin kommer att ges en alltmer central roll i framtidens energisystem i takt med att allt fler svenskar får upp ögonen för solens strålar. Men som i mycket annat är det viktigt att kunna ha två tankar i huvudet samtidigt.


Vår vision är ett samhälle där solenergin integreras i ännu fler människors vardag men vi har också en vision att driva förändring och skapa förutsättningar och möjlighet för mer solenergi. Det är i gränslandet av dessa två visioner som en modern solenergiaktör bör positionera sig. Ena benet i att skapa förändring, andra benet i att möjliggöra att förändringen skapar största möjliga nytta.

Rickard Lantz
Affärsutvecklingschef, Soltech Energy Solutions

soltechenergy.com

Texten är en annons från Soltech