lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Siemens

En digital och hållbar förvandling: Så ser Sverige ut 2030

Vad krävs för att nå ett samhälle där vi kraftigt har minskat koldioxidutsläppen i slutet av det här årtiondet? I studien A Picture of Transformation presenterar Siemens en helhetsvision för framtidens Sverige.

Publicerad: 22 december 2022, 09:23


Hur kommer vi att leva i framtiden? Och hur kan vi – som företag och individer – bidra till en bättre, rättvisare och i grunden hållbar värld? Det är frågor som Siemens försöker att svara på i framtidsspaningen "Picture of Transformation", där man med Sverige som utgångspunkt målar upp en bild av framtidens hållbara och digitala samhälle.

– Naturligtvis kan ingen förutse framtiden. Men jag är övertygad om att verkliga framsteg bara kan uppnås genom samarbete. När vi tillsammans strävar efter att skapa en positiv inverkan på vår miljö och vårt samhälle kan vi multiplicera våra ansträngningar mot ett gemensamt mål, konstaterar Mikael Leksell, vd för Siemens i Sverige och Norden.

Vi lever i komplexa tider – och många utmaningar ligger framför oss, där vi kraftigt behöver minska utsläppen av koldioxid. Behovet av en transformation har aldrig varit större och vi behöver agera nu. Det var utgångspunkten när Siemens inledde sitt projekt för att ta fram en holistisk vision om hur Sverige kan se ut år 2030.

En digital och mer hållbar framtid

Studien sammanställer en rad olika forskningsresultat samt kunskapen och erfarenheten hos mer än 100 interna och externa experter från svenska företag, branschorganisationer och den akademiska världen. Den beskriver hur Sverige kan få en mer hållbar och digital framtid och hur morgondagen skulle kunna se ut för människor 2030. Utgångspunkten är den specifika situationen i Sverige, men metoden kan också stå som modell för andra länder runt om i världen.

Så hur kommer Sverige att se ut 2030? Experterna förväntar sig stora förändringar som kommer att påverka alla delar av det svenska samhället. Vi kommer att leva i ett samhälle där allt och alla kan vara uppkopplade. Inom industrin ser vi att digitala tvillingar resursoptimerar vår produktion och våra produkter. Vi ser att industri och transportsektorn har drivit på utbyggnaden av fossilfri el och smarta nät. Vi kommer att ha våra möten i metaverse och får hjälp av AI att ta beslut i vår vardag. Det resulterar i ett mer hållbart samhälle med hjälp av digitalisering, där säkerhet och integritet är grundstenar.

Elin Haapaniemi, tf. hållbarhetsansvarig, Siemens AB och Mikael Leksell, vd för Siemens i Sverige och Norden.

I takt med att samhället blir mer uppkopplat och sammankopplat kommer även infrastrukturen att bli smartare, motståndskraftigare och bättre anpassat för oss människor. Och just människorna kommer att stå i centrum när städerna förändras. Mindre individuell biltrafik kommer betyda färre vägar och parkeringsplatser, vilket kommer att öppna upp för fler cykelvägar, gångvägar och grönområden.

Mobilitet som tjänst slår igenom

Man räknar med att 50 procent av alla bilar och lätta lastbilar (95 procent av alla nyregistreringar) kommer att drivas med elmotorer. Samtidigt kommer mobilitet som en tjänst att slå igenom på allvar, med system som kombinerar tjänster från olika leverantörer – så att du i ett enda abonnemang kan betala för till exempel järnväg, buss, hyrbil, elscooter och cykel. Dessutom kommer vi att få se kommersiella tillämpningar för elektrisk flygtrafik, som till exempel flygtaxi eller drönare för brådskande leveranser.

– Vi ser ett framtida Sverige där digitalisering är avgörande för omställningen till en mer hållbar industri, infrastruktur och samhälle i stort. Det är en stor utmaning, men genom strategiska partnerskap och innovativa affärsmodeller är Sveriges hållbara transformation inom räckhåll, avslutar Elin Haapaniemi, tf. hållbarhetsansvarig, Siemens AB

Är du nyfiken på mer om Siemens framtidsvision av Sverige? Ladda ner hela studien här.

www.siemens.se

Texten är en annons från Siemens