Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag31.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Naturvårdsverket

En drömarbetsgivare för hållbarhetsproffsen: ”Vi jobbar med planetens ödesfrågor”

Naturvårdsverket hamnade näst högst upp på listan när Aktuell Hållbarhet frågade hållbarhetsproffs om deras drömarbetsgivare.

Publicerad: 10 December 2019, 09:07


– Vi jobbar med frågor kring hållbarhet, och det är viktigt i sig. Men vid anställningsintervjuer märker jag också att de sökande vill ha en arbetsgivare som även genomför hållbarhet i den egna arbetsmiljön, säger Fredrik Hannerz, chef på Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet.

Naturvårdsverket är en myndighet som jobbar på uppdrag av regeringskansliet, och har i uppgift att samordna arbetet som görs för att Sverige ska uppnå de uppsatta miljömålen, till exempel när det gäller klimatet.

– Vi jobbar med planetens ödesfrågor. De flesta som kommer till oss är hållbarhetsproffs med djupa kunskaper inom olika miljöfrågor. Många brinner för klimatfrågan, men vi är en bred myndighet med uppdrag att vara en drivande och samordnande kraft i hela miljöarbetet. Vi ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning samt miljöforskning, och är på något sätt med i det mesta inom miljösverige, säger Fredrik Hannerz.

– För många som kommer hit är det viktigt att det finns just bredd och utvecklingspotential. Det går att göra en hållbarhetskarriär inom Naturvårdsverket. Du kan jobba nationellt, men även med EU-politik eller globala processer. Det är en arbetsplats där man kan ta sig an många olika utmaningar över tid, och jag tror att det är en anledning till att många väljer att stanna här.

Karriär inom organisationen

En karriär på Naturvårdsverket kan, men behöver inte, gå uppåt i organisationen.

– Vi arbetar på uppdrag av den svenska regeringen som i mångt och mycket är beroende av våra underlag för att kunna utveckla miljöpolitiken. Att jobba med regeringsuppdrag och med tydligt utvecklingsfokus är en möjlig utvecklingsväg för anställda.

En annan anledning till att Naturvårdsverket är en attraktiv arbetsplats är det aktiva interna arbetet med hållbarhetsfrågor.

– För mig, som är relativt ny här, är det påtagligt. Jag har arbetat med hållbarhetsfrågor i hela mitt yrkesliv, och det här är den arbetsgivaren som verkligen sätter medarbetarna i fokus. Vi har märkt väldigt tydligt att vi får mer gjort och når våra mål snabbare om vi ser till att våra medarbetare trivs och håller sig friska, säger Fredrik Hannerz.

Friskvårdsdagar och cykelgarage

Han berättar att de har friskvårdstimme, friskvårdsbidrag och till och med friskvårdsdagar, som är en variant på skolornas friluftsdagar. Dessutom har man nyligen byggt ett stort cykelgarage, där man kan tvätta sin cykel, pumpa däck och låna väst – eller låna någon av myndighetens egna cyklar. Ett nytt aktivitetsbaserat kontor i med genomgående hållbarhetstänk bidrar också.

– Men kanske ännu viktigare är att föra en aktiv dialog om hur vi håller oss friska. Vi pratar mycket om hur vi kan jobba för att undvika ohälsa. Det kanske allra viktigaste är att vi har ett flexibelt arbetsupplägg, så det är inte nödvändigtvis 9-17 som gäller. Våra medarbetare tar stort ansvar för sitt eget arbete, och får i hög grad planera sin egen tid. Att jobba här är kul, men det behöver också fungera ihop med annat i livet. Just det tror jag är jätteviktigt för att bibehålla och attrahera kompetenta medarbetare.

Vill du jobba på Naturvårdsverket? Här kan du läsa om vilken kompetens organisationen efterfrågar för tillfället.

Vill du jobba på Naturvårdsverket? Här kan du läsa om vilken kompetens organisationen efterfrågar för tillfället.

Artikeln är producerad i samarbete med Naturvårdsverket och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet