Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Soltech

Familjebryggeriet blir helt självförsörjande på solenergi

Effektbrist, skenande elpriser som resulterar i pausad produktion och utebliven tillväxt. Elkrisen tar sig många uttryck och hotar företagens konkurrenskraft samtidigt som klimatförändringarna inte väntar på någon. Men solenergikoncernen Soltech Energy ser att viljan att säkra egen grön solel, minska sitt klimatavtryck och bli självförsörjande växer sig allt starkare hos landets fastighetsägare och företag. Åbro Bryggeri i Vimmerby är ett exempel på just det.

Publicerad: 4 maj 2022, 14:05


Samhället elektrifieras och vi går mot ett kraftigt växande elbehov. Det är nödvändigt att ställa om till förnyelsebar elproduktion för att vi ska ha någon som helst chans att bromsa klimatförändringarna. Men verkligheten är här redan nu och vi möter ofta svenska företag och fastighetsägare som drabbas av skenande elpriser som slår hårt mot tillväxtplaner och produktion. En problematik som under vintern kulminerat. Men det finns även solskenshistorier.

En sådan utspelar sig just nu i Vimmerby, i hjärtat av Småland. Soltech Energy Solutions, ett bolag i Soltechkoncernen, ska uppföra en 10 hektar stor solcellspark som är direktansluten till det anrika familjebryggeriet Åbro Bryggeri. Solelen som solparken kommer att producera tillsammans med elen från deras solcellsanläggningen på taket kommer att göra bryggeriet helt självförsörjande. Solbruk och solbrygd i en fantastisk kombination.

– Åbro Bryggeri gör en extraordinär solenergisatsning med en 100 000 kvadratmeter stor solpark som uppförs precis intill bryggeriet. Det är ett anrikt familjeföretag med imponerande hållbarhetsambitioner som nu blir oberoende av skenande elpriser eller effektproblematik. Från solens strålar, genom solpaneler till grön solel som kommer att driva deras verksamhet i framtiden, säger Rickard Lantz, Affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions.

Storskalig solenergi som energislag växer kraftigt, inte minst i södra Sverige. Men det som gör Åbro Bryggeri unika i sammanhanget är att solparken är kopplad enbart till deras industri. En klimatinvestering som passar bryggeriet perfekt då solparken producerar som mest el när bryggeriet producerar som mest och då historiskt har haft som högst elräkningar.
För att svenska företag ska fortsätta att kunna vara konkurrens­kraftiga och driva svensk tillväxt behöver fler blicka upp mot solen i en tid där energifrågan ibland kan utgöra vägskälet mellan önskad tillväxt eller pausad produktion.

Men i en tid av energiutmaningar vill vi kasta ljus på goda exempel som förhoppningsvis hjälper andra att gravitera i en hållbar riktning. För viljan och solenergiambitioner finns bland landets företag. Åbro Bryggeris klimatinvestering i Vimmerby förkroppsligar just det och visar att det går att skapa sig en framtid och en egen elförsörjning med hjälp av storskaliga solenergilösningar på taket, integrerat i fasaderna eller varför inte genom en egen solpark?

soltechenergy.com

Texten är en annons från Soltech