Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från WWF

Fler städer än någonsin vill bli världens klimatstad

Under våren har WWF utmanat världens städer att anta One Planet City Challenge. När registreringen nu går mot sitt slut har fler än någonsin hörsammat uppmaningen. Runt 240 städer från fler än 50 länder har anslutit sig.

Publicerad: 9 December 2019, 14:16


Från Tokyo till Helsingborg

Bland de städer som är med märks London, Paris, Köpenhamn, Mexico City, Santiago, Los Angeles, Buenos Aires, Cape Town och Tokyo, men här syns även många mindre kommuner såsom St David’s Englands minsta ort. I Sverige har 13 kommuner valt att vara med. Till dessa hör fjolårets globala vinnare Uppsala, som i år blir utmanad av bland andra Helsingborg, Sigtuna, Umeå och Växjö. ”Det är förstås väldigt roligt att vi har så många svenska städer med oss i år,” säger Sabina Andrén, programsamordnare hållbara städer på Världsnaturfonden. ”Även om de kan verka små i jämförelse med världsstäderna, så vet vi att de står sig väl i konkurrensen”, fortsätter hon.

En guide till stora och snabba utsläppsminskningar

Städerna deltar i One Planet City Challenge för att tävla om att bli nationell eller global vinnare 2020, men också för att få de klimatdata de rapporterar in analyserade. Utmaningen visar hur väl varje stad ligger till för att göra sin del i att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C, samt guidar städerna till stora, snabba åtgärder för att minska utsläppen, men också för att anpassa och skydda sina invånare från redan intecknade klimatförändringar. Verktyget bygger på IPCC:s data.

Med uppdrag att minska konsumtionen

Men de svenska städerna har också ett tilläggsuppdrag. De ska testa nya indikatorer för att rapportera in utsläppen från invånarnas konsumtion. Om allt går väl kommer detta sätta en global standard. ”Eftersom vi i Sverige konsumerar som om vi hade fyra planeter till vårt förfogande, är det väldigt viktigt att vi får metoder för att arbeta med att minska detta även på kommunal nivå”, säger Sabina Andrén.

Kraftfull signal till nationella beslutsfattare

Målet med utmaningen är att fira minst 100 städer som visar upp mål och åtgärder i linje med 1,5 °C målet, samt hjälpa många fler att påbörja den resan. ”Vi är väldigt glada att så många städer runt världen anslutit sig till One Planet City Challenge i år. Tillsammans kan vi skicka en kraftfull signal till världens beslutsfattare inför klimatförhandlingarna i Madrid om att detta är ett race vi både kan och måste vinna!” säger Sabina Andrén avslutande. Redan till våren får vi veta vilken stad som blir Årets klimatstad här i Sverige, och därefter kommer den globala vinnaren utses. Här är listan på de svenska städer som anslutit sig: Falköping, Gislaved, Helsingborg, Karlskrona, Kristianstad, Markaryd, Sigtuna, Skövde, Umeå, Upplands-Bro, Uppsala, Växjö, Örebro. Städerna rapporterar in mål, åtgärder och utsläpp på de standardiserade rapporteringsplattformar som tillhandahålls av CDP, ICLEI och Covenant of Mayors.

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med WWF och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet