Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Cykelvänligast

Förändringsfönster för hållbara transporter

Tänk om det fanns en maskin som var överlägsen gymmet för allmänhälsan, som innebar mer pengar över till semestern och mys med familjen, där varje rörelse fick dig att uppleva stad och natur på nya sätt samtidigt som du gjorde något gott för andra.

Publicerad: 28 maj 2020, 20:58


Nu mer än någonsin är det viktigt att kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Det är förstås enklare att tänka i termer av rätt och fel, svart eller vitt. Men vi är kapabla till mycket mer än så. Med medvetenhet, kan vi träna hjärnan i att hålla flera perspektiv. Det här är särskilt viktigt i den kris vi nu tar oss igenom. För utan utmaningar, söker vi inga svar på nya lösningar och utan misstag kan vi inte växa och göra världen bättre.

Oväntat och plötsligt har vi den senaste tiden behövt utforska nya vanor. Kanske är det just nu vi får utrymme att stanna upp, reflektera över hur vi egentligen vill ha det. I en brittisk studie med över 4000 svar uppgav endast 1 av 10 att de ville återgå till livet som vanligt efter krisen. De främsta anledningarna var att de upplevt mer tid med familj och vänner, renare luft och en starkare känsla av gemenskap. Så vid sidan av en kris, finns ett fönster som står på glänt, men vågar vi kliva ut och utforska ett nytt landskap?

Tiden efter 2020, skulle kunna bli en gyllene era för cykling. Cykeln är ett hållbart transportmedel som förbättrar folkhälsan, håller städerna rena samtidigt som det är bland de mest demokratiska transportmedlen som finns. En stad byggd för cykel- och gångtrafik, är en stad där alla, oavsett ålder kan uppleva friheten av att ta sig runt självständigt. Barn får trygga färdvägar till skola, träning och vänner, oberoende av skjuts med bil. Samtidigt som framkomligheten för yrkestrafik, utryckningsfordon och personer i behov av bil förbättras.

Den 3 juni är det FN:s ”World Bicycle Day”, låt oss fira det gemensamt med nya vanor! Börja cykla till jobbet, med barnen till skolan eller till naturreservatet på helgen. Snart minns du att backar är till för att rulla ner i full fart med ett leende på läpparna och att pölar är till för att stänka! Och glöm inte att ringa på ringklockan ibland, jag vet att du vill.

Viktor Nordahl Bäcklund, Projektledare Cykelvänligast

Cykelvänligast.se

Texten är en annons från Cykelvänligast