Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från IVL

Från vetenskap till verklighet: Framtidens klimatkompensation (video)

Det händer mycket nytt inom området klimatkompensation. Kenneth Möllersten, forskare och klimatexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet berättar här vad varje företag måste veta.

Publicerad: 11 Januari 2021, 13:38


Alla har idag stött på begrepp som ”nettonollutsläpp”, ”klimatpositiv” och ”klimatneutral”. Men hur relevanta är egentligen de här begreppen idag?

– Det är ganska grova förenklingar, som det gömmer sig mycket bakom, konstaterar Kenneth Möllersten, som gärna skulle se att företag kommunicerade om klimatkompensation på ett mer omfattande sätt, och inte nöja sig med att hävda att man har till exempel nettonollutsläpp.

– Jag skulle vilja att man kommunicerar vad man faktiskt har för utsläpp, för det har man, hur mycket man klimatkompenserar och vad man klimatkompenserar med. Budskapen är lite för enkla idag, det behövs mer transparens.

En viktig händelse för alla företag är övergången från Kyotoprotokollet till Parisavtalet, som kommer innebära stora förändringar inom området klimatkompensation. 

– Under Kyotoprotokollet fanns det två typer av länder – utvecklingsländer, som inte hade några åtaganden, och I-länder, som hade åtaganden att minska sina utsläpp, berättar Kenneth Möllersten.

Det innebar att klimatkompensationsbranschen tidigare kunde hitta billiga och relativt enkla projekt i utvecklingsländer.

– Utvecklingsländerna hade inget intresse av att göra anspråk på de utsläppsminskningar som uppstod genom de här projekten. Men i och med Parisavtalet kommer alla världens länder att ha som mål att minska sina utsläpp, inklusive alla utvecklingsländer. Och det gör att det inte kommer vara lika lätt att hitta enkla projekt, för de kommer länderna vilja genomföra själva för att kunna göra anspråk på utsläppsminskningarna. Så klimatkompensationsbranschen kommer behöva söka efter en annan typ av projekt, som kommer att kräva lite mer.

Se hela intervjun med Kenneth Möllersten – där han även berättar vilka åtgärder han skulle vidta om han var företagsledare idag:

Läs mer på ivl.se

Artikeln är producerad i samarbete med IVL och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet