Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från IVL

Från vetenskap till verklighet: ”Våra byggnader är materialbanker” (video)

Byggbranschen skulle kunna spara miljarder genom att satsa på cirkulära materialflöden, menar Carina Loh Lindholm, projektledare på Centrum för cirkulärt byggande på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Publicerad: 18 november 2020, 14:40


Bygg- och fastighetsbranschen är idag väldigt materialintensiv, med ett stort uttag av jungfruliga naturresurser, alltså de råvaror som används när vi producerar nya byggprodukter. 

– De här produkterna används generellt sett för kort tid, och hade kunnat fortsätta att användas och återanvändas innan de går vidare till avfallshantering, säger Carina Loh Lindholm i veckans videointervju med Aktuell Hållbarhets Catrin Offerman. 

I dagsläget genererar den svenska bygg- och anläggningssektorn ungefär tio miljoner ton avfall om året. En nyckel till att ställa om är att få bättre koll på alla de resurser som faktiskt finns inbyggda i våra fastigheter.

– När man har koll på de värden som finns inbyggda i hus och fastigheter kan man se byggnaden som en materialbank. Vi behöver ställa om till nya arbetssätt, så att man tar till vara och använder det material som redan finns, istället för att använda nytt material, säger Carina Loh Lindholm.

Se hela intervjun här:

Läs mer på ivl.se

Texten är en annons från IVL