Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från BillerudKorsnäs

Helhetsperspektiv avgörande för att säkerställa långsiktigt hållbara finanser

Att EU nu kommer ställa krav på hållbara finanser genom taxonomin är intressant, även om mycket återstår att önska för att systemet i verkligheten ska främja en hållbar utveckling. Men låt oss tillsammans ta tillfället att analysera våra verksamheter från ett helhetsperspektiv. Vad är det mer som krävs för en verkligt hållbar framtid?

Publicerad: 23 Mars 2021, 13:37


Jag är jurist i grunden, en word-person. Tabeller i Excel får mig att se suddigt! Samtidigt är det självklart för mig som hållbarhetschef att vara engagerad i företagets ekonomiska utveckling och framgång. De satsningar vi gör ska vara affärsdrivna och samtidigt bidra i en hållbar omställning. Hög hållbarhetsprestanda kan vara dyrt, men vi ser ändå att på lång sikt är det helt avgörande för vår affär att vi gör investeringar för att till exempel bli fossilfria i vår egen produktion. Hållbara investeringar och finanser ligger mig alltså väldigt nära.

Våra investerare har de senaste åren verkligen fått upp ögonen för hur viktigt det är att företag driver sin affär med hållbarhet som en integrerad del. Jag har en bra dialog med investerarkretsen och tycker det är positivt att få initierade frågor om vår klimatstrategi eller innovation.

Men om vi lägger taxonomin åt sidan ett ögonblick så skulle jag vilja uppmana investerarkretsen att bredda sin analys. Klimatarbetet är konkret och går att ta på i form av investeringar i teknik. Men områden där vi skulle välkomna ett större intresse är de sociala hållbarhetsfrågorna, inklusive frågan om mångfald och inkludering. Vi vill bidra till en positiv samhällsutveckling och att de samhällen där vi verkar ska präglas av välstånd för både boende och anställda.

När det gäller jämställdhet och mångfald har skogsindustrin, och många branscher med oss, en lång resa att göra. Självklart arbetar vi redan med dessa frågor men jag tror att våra investerare kan spela en viktig roll här, precis som med klimatfrågan, både genom att ställa krav och öppna för dialog men också föregå med gott exempel. Om mål och handlingsplaner för samhällsnytta och jämställdhet skulle efterfrågas på samma sätt som för klimatarbetet så vore det ett stort steg framåt för en hållbar framtid.

Malin Ljung Eiborn
Director Sustainability, BillerudKorsnäs

www.billerudkorsnas.se

Texten är en annons från BillerudKorsnäs