Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från BillerudKorsnäs

Jo, det är papper – något annat har planeten inte råd med

Oavsett om vi är hemma i badrummet, i köket, på jobbet eller i mataffären måste vi förhålla oss till förpackningar. Tänk om hållbara förpackningar kan göra skillnad?

Publicerad: 2 Mars 2020, 09:53


Utvecklingen när det gäller hållbara materialflöden går otroligt snabbt. Som hållbarhetschef i förpackningsbranschen har jag riktigt kul på jobbet just nu! BillerudKorsnäs är ett innovativt svenskt företag som gör högkvalitativa förpackningsmaterial- och lösningar i papper och kartong. Vår mission är att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Papper är förnybart, cirkulärt och kan ersätta fossila material, t ex plast. Och när plast i haven är ett växande miljö- och samhällsproblem, samtidigt som klimathotet är starkare än någonsin, så kan vi göra skillnad. Hos oss är hållbarhet därför helt integrerad i affärsstrategin. När vi i koncernledningen samlas och beslutar om strategiska handlingsplaner för företaget är hållbarhetsdimensionen ytterst central. Varken vi eller vår omvärld har råd med ett misslyckande av omställningen. 

Men vi har inte alltid varit bäst. Skogsindustrin är gammal, och det fanns en tid när miljö- och hållbarhetsarbete inte riktigt var högst på agendan. Resan från smutsig industri på 70-talet till att idag driva en produktion med 97 % fossilfri produktion är rätt fantastisk. Att hitta nycklarna för att förena hållbarhet med kundvärde har också varit helt avgörande. 

Mitt eget engagemang kommer dels från övertygelsen om att vi alla behöver bidra för att minska påverkan och göra hållbara val i vardagen. Jag har också varit med och förhandlat lagstiftning som rör hållbarhetskrav på olika sätt. Snabb politisk omställning till nya förutsättningar och lagstiftningsinitiativ som speglar omställningen är avgörande för att uppnå en hållbar utveckling. Jag ser fram emot att dela mina reflektioner med er som gästkrönikör här framöver.

Malin Ljung Eiborn
EVP Sustainability, BillerudKorsnäs

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med BillerudKorsnäs och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet