Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Tillväxtverket

Jobba med sociala företag – win-win för alla

Allt fler företag har insett fördelarna med att samarbeta med sociala företag. Fastighetsbolaget Byggvesta valde att samarbeta med sociala företaget Yalla Rinkeby. Det har blivit win-win för båda parter.

Publicerad: 6 December 2019, 09:59


Många traditionella företag har fått upp ögonen för fördelarna med att samarbeta med samhällsentreprenörer. När fastighetsbolaget Byggvesta beslutade sig för att påbörja ett byggprojekt i Rinkeby visste de direkt att de även ville bidra till att utveckla området socialt. De pratade med de boende om vad som var viktigast för att utveckla området. Det visade sig vara en plats för kvinnor där de kunde träffas och utvecklas i arbetslivet. Så föddes initiativet till det arbetsintegrerande sociala företaget Yalla Rinkeby. Idag är företaget ett professionellt cateringföretag som också utbildar utlandsfödda kvinnor i ledarskap och entreprenörskap. – Att ta socialt ansvar ger vinster i form av ett ökat fastighetsvärde eftersom området blir mycket tryggare. Samtidigt gör det oss till en mer attraktiv arbetsgivare. Idag är det många som värderar det sociala ansvaret högt, berättar Jenny Jonsson, delägare på Byggvesta. Aleksandra Wasso Hägglund är verksamhetsledare på Yalla Rinkeby. Hon lägger stor vikt vid individens resa vilket är viktigt i ett företag som Yalla Rinkeby. Men affärsverksamheten är lika viktig. – De största fördelarna med att samarbeta med Byggvesta är att de är affärsmässiga och har ett långsiktigt perspektiv. Tack vare dem har vårt affärsben blivit mycket starkare, vilket faktiskt gjort oss unika. Det är tryggt med en partner som är så engagerad! De sociala företagen arbetar med att hitta lösningar på samhällsutmaningar inom allt från psykisk ohälsa och fattigdom till klimatförändringar och bostadsbrist. Tillväxtverket stödjer dem genom att utveckla förutsättningarna för sociala företag. De finansierar till exempel projekt, förmedlar kunskap och utvecklar nätverk för sociala företag.

Fakta

En sorts socialt företagande är Arbetsintegrerande sociala företag, ASF, som både driver näringsverksamhet och arbetar med att integrera människor i arbetslivet. ASF driver verksamheter inom allt från catering, hotell eller fastighetsservice till odling eller konst. Det övergripande ändamålet är dock att genom arbete och delaktighet integrera människor i samhälle och arbetsliv.

Läs mer om socialt företagande här

Artikeln är producerad i samarbete med Tillväxtverket och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet