Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Krav

Kon – en klimatbov som gör nytta

Kon har på senare tid fått ett oförtjänt rykte som klimatbov. Men faktum är att kor – och även grisar, får och höns – är viktiga för en hållbar livsmedelsförsörjning!

Publicerad: 24 Juni 2020, 08:20


Missförstå mig rätt: vi i västvärlden måste äta mer vegetariskt, det är viktigt både för vår hälsa och för planeten. För det ska inte förnekas att kor och jordbruk påverkar klimatet. Men djur som betar och är uppfödda med god djuromsorg ger en rad hållbarhetsfördelar som inte kan ”fixas” med helt vegetarisk kost.

Om vi utgår från klimatets bästa, så bör ju allt vi äter vara så hållbart producerat som möjligt. Grönsaker bör därför vara odlade utan importerad och energikrävande konstgödsel som ger upphov till växthusgaser både vid tillverkning och från åkern. Där behövs i stället gödsel från kor, och allra helst från KRAV-märkta kor, som endast har ätit ekologiskt foder odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I jordar med näring från KRAV-kons gödsel kan vi odla ekologiska hållbara vegetabilier.

Gödsel från KRAV-märkta kor bidrar också till ökad mullhalt i jorden, som gör att den binder in växthusgasen koldioxid från luften. Med stallgödsel får man dessutom en mer robust jord som håller kvar näring och vatten och klarar torka och skyfall bättre. Viktigt inför väntade tilltagande klimatförändringar.

Genom sitt betande – KRAV-märkta kor betar mer gräs och klöver än andra kor – bidrar kon också till ökad biologisk mångfald. Forskare larmar om hur den biologiska mångfalden dramatiskt minskar, vilket kan få allvarliga konsekvenser för balansen i naturen. Men på KRAV-märkta och andra ekologiska gårdar finns det i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare. Visste ni att en tredjedel av vår mat behöver bli pollinerad av bin, humlor och andra insekter?

Lägg därtill att kon med sitt betande skapar öppna landskap rika på blommor och miljöer som vi inte vill vara utan, och att hon äter sådant som vi inte kan äta (gräs och hö) och omvandlar det till livsmedel (mjölk och kött) bestående av högvärdiga proteiner, vitaminer och mineraler.

Även om kon påverkar klimatet, bidrar hon alltså samtidigt på många sätt med miljö-, hälso- och klimatfrämjande insatser. Allra helst om hon är KRAV-märkt. Vi har därför stor nytta av henne, oavsett om vi föredrar vegetabilier eller någon gång vill ha yoghurt, ost eller en köttbit. Jag skulle vilja påstå, att om vi vill verka för en hållbar livsmedelsförsörjning så klarar vi oss helt enkelt inte utan henne.

Anita Falkenek, vd KRAV

Läs mer på KRAV.se

Artikeln är producerad i samarbete med Krav och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet