Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från BillerudKorsnäs

Konsten att göra två saker samtidigt

En av samhällets stora utmaningar för att klara klimatomställning och resursbrist är att på riktigt fixa en cirkulär ekonomi. Resurseffektivitet är en del av lösningen. Men det är helt avgörande att vi kan göra två saker samtidigt: skapa en cirkulär ekonomi som dessutom är fossilfri.

Publicerad: 9 Februari 2021, 14:25


Det kan inte ha undgått någon att hela samhället befinner sig i omställning med aktiv förändring till en mer resurseffektiv och biobaserad cirkulär ekonomi. Ett väldigt konkret exempel är den snabba utveckling vi ser inom politiken när det gäller förbud mot engångsprodukter av plast. Skärpta krav på återvinning av förpackningar, oavsett material, hör nära samman med detta. 

Det är oerhört positivt att politiken både på EU-nivå och i Sverige tar klimatfrågan på ett större allvar nu, och att resurseffektivitet är en del av lösningen. Självklart ska hårda krav ställas på oss som tillverkar förpackningsmaterial och lösningar! Det är positivt och gynnar en snabbare utveckling. 

På BillerudKorsnäs innebär utmaningen ett stort fokus dels på klimat, dels på att skapa framtidens material genom produktutveckling och innovation. Vi behöver jobba tillsammans i värdekedjan för att få till de bästa lösningarna. Det är vår metod för innovation – att jobba i partnerskap. I samarbete med t.ex. kunder, forskningsvärlden och maskintillverkare vill vi skapa banbrytande lösningar som sluter cirkeln. Både för att möta politikens krav, men också konsumenternas och kundernas förväntningar.

Konsumenter idag har hög medvetenhet om att det är viktigt att välja hållbara produkter. Men det är inte alltid enkelt att veta vad som är bäst. Här behöver vi hjälpa till både från industrin och från politiken, och styra inriktningen mot material som är både klimateffektiva och återvinningsbara och som enkelt kan gå in i ett cirkulärt system. I en livscykelanalys gjord av IVL, som jämför påsar av papper respektive plast, kan vi som exempel konstatera att vår papperspåse har ungefär 50% lägre klimatpåverkan än plastpåsen. Papperspåsen är dessutom 100% återvinningsbar. Vi är på god väg och kan verkligen göra skillnad om utrymmet ges – för en hållbar framtid. 

Malin Ljung Eiborn
Director Sustainability, BillerudKorsnäs

www.billerudkorsnas.se

Artikeln är producerad i samarbete med BillerudKorsnäs och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet