Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Krav

Låt Corona-krisen bli en hållbar nystart

Vi är mitt uppe i en global kris av sällan skådat slag. I stort sett hela världen har dragit i handbromsen och isolerat både länder och individer. Det är med chock och förundran jag från mitt hemmakontor tar del av nyheter om Corona-pandemins framfart och följder.

Publicerad: 28 April 2020, 09:39


Men en kris kan ändå vara en möjlighet till nystart. Något som inger hopp är hur världens politiker visar förmåga att ta kraftfulla beslut för att hantera Corona-smittan. Sådan beslutsamhet kommer också att krävas för att lösa den accelererande klimatkrisen och utarmningen av den biologiska mångfalden, för att nämna några kriser som pågår parallellt men i skuggan av den mycket mer akut hotfulla och smittsamma Corona-krisen.   

Det är min förhoppning att även svensk livsmedelsproduktion får en nystart när krisen klingar av. Att vi alla – enskilda konsumenter, företag och offentliga inköpare – då har lärt oss något om vikten av hållbar livsmedelsproduktion och ökad självförsörjning.

Jag hoppas att dagligvaruhandeln då ska satsa på hållbara livsmedel istället för att tävla om att erbjuda de billigaste produkterna. Att offentliga kök i större utsträckning än nu ska servera ekologisk och närproducerad mat. Att vi som konsumenter ska välja varor som producerats med garanterat höga hållbarhetskrav.  

Ökad ekologisk och mer hållbar livsmedelsproduktion skulle direkt bidra till att göra vår livsmedelsförsörjning mindre sårbar. I dag används till exempel konstgödsel på 80 procent av svensk jordbruksmark. Eftersom vi saknar inhemsk produktion av konstgödsel måste den importeras. (Den är för övrigt mycket energikrävande att tillverka, produceras i huvudsak med fossila bränslen och avger klimatnegativa växthusgaser både vid tillverkning och spridning på åkern.) De övriga 20 procenten svensk jordbruksmark är ekologiskt odlade, vilket innebär att KRAV-godkända och andra ekologiska bönder som använder endast organisk gödsel på sina åkrar är oberoende av import. Vid en kris med importhinder skulle de utan problem kunna fortsätta leverera sina närodlade produkter. 

Så låt den här krisen bli en hållbar nystart! Låt oss satsa på att öka graden av självförsörjning av livsmedel, och extra mycket på att stödja de inhemska ekologiska producenter som strävar mot hållbar livsmedelsproduktion. På så sätt kan vi tillsammans minska sårbarheten inför framtida kriser och osäkra importleveranser, och samtidigt medverka till att skapa förutsättningar för lönsamma och hållbara svenska livsmedelsföretag.

Anita Falkenek, vd KRAV

krav.se

Artikeln är producerad i samarbete med Krav och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet