Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Soltech

Låt solen omfamna offentlig sektor

Dagligen berättas solskenshistorier om privatpersoner, fastighetsägare och arkitekter som får upp ögonen för solceller. Även offentlig sektor låter solen skina in här och där i sina projekt. Men jag tror att det finns ännu mer att göra och tror att en ännu större del av offentlig sektor kan låta sig omfamnas av solen framöver. Dels för att det är lönsamt, men framför allt för att säkerställa gröna arbets-, skol- och vårdmiljöer för miljontals svenskar.

Publicerad: 9 juni 2021, 09:19


Överallt i vårt land tas beaktansvärda beslut för att förflytta den egna positionen inom hållbarhetsområdet. Tankar blir till handlingar och solenergi installeras på tak och i fasader landet runt. Så även i offentlig sektor.

Dessa beslut värmer mig som vd i solenergibranschen. Konkret leder besluten till att miljöer våra barn vistas i, våra gamla äldre vårdas i och över 1,5 miljoner svenskar är yrkesverksamma i försörjs med grön energi. Det är soliga nyheter. 

Jag tar detta tillfälle i akt att fundera lite över om inte samhället är redo att låta offentlig sektor ta på sig ledartröjan i den gröna omställningen. Exempelvis skulle ett förslag vara att installera solenergi på samtliga offentliga byggnader vid nybyggnation och renovering från och med idag. Ett lysande exempel går att finna i Kalifornien, där solceller är obligatoriska på alla hus som byggs efter 2020. Det hade kunnat vara en väg att gå. 

Vi bör ge framtiden till våra barn och börja redan nu. Det jobb vi gör nu lägger grunden för en hållbar framtid. Tekniken finns på plats. Nu är det bara fler beslut som fattas.Varje installerad solpanel sänder positiva signaler till medborgare, näringsliv och andra aktörer.

Jag är även övertygad om att emotionell drivkraft bör adderas till ekonomiska drivkrafter i hållbarhetsplaneringen. De samhällen som investerar i grön energi idag är vinnarna imorgon.

Detta är något som jag, min verksamhet, och förhoppningsvis beslutsfattare i offentlig sektor skänker en tanke. Vilket samhälle bygger vi för våra barn och för vår egen ålders höst? Ekonomi och lönsamhet i all ära, men ska vi bygga för en hållbar framtid måste vi även bygga en hållbar nutid. 

Nu skiner solen över stora delar av landet. Låt den skina lite extra över offentliga byggnader framöver och låt solen driva våra gemensamma utrymmen. Det är en viktig signal för att visa att alla samhällsnivåer jobbar mot det gemensamma målet. En hållbar framtid för oss alla.

Stefan Ölander, vd på Soltech

Läs mer på soltechenergy.com

Texten är en annons från Soltech