Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Coca-Cola

Minskat klimatavtryck: Coca-Colas flaskor får ny design

Mindre plast – och inga korkar på villovägar. I oktober lanserar Coca-Cola nya PET-flaskor, med korkar som sitter fast i förpackningen. "Vi delar, tillsammans med branschen, EU:s mål om att minska på förpackningsavfallet och stödjer självklart uppsatta insamlingsmål", säger Charlotte Kalin, ansvarig för hållbarhet på The Coca-Cola Company.

Publicerad: 20 oktober 2022, 13:18


För att förhindra att korkar försvinner och kanske hamnar någon helt annanstans än i återvinningen, har EU beslutat att alla korkar på engångsplastartiklar måste fästas på flaskorna senast i juli 2024. Men redan nu i oktober lanseras Coca-Colas nya flaskor.

– Till en början sker övergången på alla våra kolsyrade drycker, det vill säga våra varumärken Coca-Cola, Fanta, Sprite och Bonaqua. Men senast 2023 kommer vi ha ställt om till en ny korkdesign på alla våra drycker, säger Charlotte Kalin.

Hon berättar att lösningen är en innovation som Coca-Cola arbetat med sedan EU-direktivet klubbades igenom 2019.

– Den nya designen utvecklades efter omfattande forskning och tester på både produktsäkerhet och kvalitet, och är det alternativ som föredrogs när det gäller design, användarvänlighet och produktkvalitet. Det var viktigt för oss att skapa en lösning som inte kompromissar med smaken och kolsyran.

Mindre plast i nya korken

När Coca-Cola tog fram designen var målet hela tiden att minska plaståtgången, trots den nya funktionen.

– Även fast korken nu sitter fast så är det mindre plast som går åt i tillverkningen, vilket är ett väldigt viktigt steg för att fortsätta minska vårt klimatavtryck och plasten vi använder i våra produkter, förklarar Charlotte Kalin.

– Vi delar, tillsammans med branschen, EU:s mål att minska förpackningsavfallet och stödjer självklart uppsatta insamlingsmål. Både lokalt och globalt arbetar vi aktivt för att minska plaståtgången och uppnå en cirkulär ekonomi för våra förpackningar. Vi är bland annat mycket stolta över att vi sedan ett par år tillbaka övergått till 100 procent återvunnen plast i alla våra PET-flaskor.

För konsumenterna blir den största förändringen att de frigör en hand och slipper hålla koll på korken när de dricker direkt ur flaskan.

– Vi förstår att det är en förändring och att det kan ta tid att vänja sig vid den nya korken. Men ser du till att böja bak korken när du öppnat den, och fixera den på plats, så tror jag att du snart kommer att känna att det faktiskt blir enklare. Själva drycken är lika god som innan och smaken påverkas såklart inte av den nya korken, säger Charlotte Kalin, och passar även på att ge Sverige lite beröm:

– Vi har ett världsledande pantsystem i Sverige och de flesta svenskar är redan duktiga på att panta sina förpackningar med korken fastskruvad. Vi behöver jobba tillsammans på bred front för att minska nedskräpningen och med den nya fastsittande korken kommer ännu färre korkar att gå förlorade och mer plast kunna samlas in och återvinnas.

Läs mer på coca-cola.se

Texten är en annons från Coca-Cola