Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från WWF

Så ska Uppsala bli klimatpositivt

Uppsala utsågs till global vinnare av One Planet City Challenge 2018. Juryn imponerades både av vad staden åstadkommit, och av de långsiktiga målen. Uppsala vill bli fossilfritt till 2030 och klimatpositivt till 2050. Det betyder att man fokuserar på mer än att uppnå nollutsläpp. Slutligen ska kommunen bidra till global ekologisk återhämtning, och kanske är det en vision med djupa historiska rötter.

Publicerad: 6 December 2019, 10:09


Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och tack vare sitt prestigefyllda universitet välkänt även internationellt. En av dem som undervisat här är Carl von Linné, den världsberömde botanisten som systematiserade och namngav djur och växter. Hans arv är fortfarande levande i staden, och kanske även en inspiration för Uppsalas klimatmål.

För Uppsala är den stad som blev Årets globala klimatstad 2018. Juryn fastnade för de långsiktiga målen, som är i linje med Parisavtalet och starkare än Sveriges klimatlag. Detta i kombination med en realistisk budget, konkreta åtgärder och arbetet med ambitiösa regleringar. De långsiktiga målen är att uppnå netto-noll koldioxidutsläpp 2050 – och bli klimatpositiva därefter, alltså att ta bort CO2 från atmosfären, samt bidra till global ekologisk återhämtning.

När Maria Gardfjell, som dåvarande vice ordförande i kommunstyrelsen, mottog priset för staden 2018 sa hon: ”Klimatpositiv är mer än ett mål. Det är också en inställning.”

Och staden Uppsala har kastat sig in i omställningen genom att engagera stadens intressenter.  Mottot “tänk globalt, agera lokalt”, har återuppfunnits på ett innovativt sätt. Samarbetet med lokala aktörer kallas Klimatprotokollet och engagerar idag 37 organisationer, från ett brett register av sektorer, till exempel återvinning, energi, IT, byggnader och icke-statliga organisationer.

De senaste två åren har deltagarna minskat sina totala koldioxidutsläpp med 10 procent. WWF har räknat ut att om kommuner runtom i världen skulle göra samma sak, och engagera 20 procent av de lokala företagen och organisationerna, skulle det leda till årliga utsläppsminskningar på minst 58 miljoner ton CO2 per år. Det är mer än Sveriges årliga utsläpp.

Mycket är på gång i Uppsala. År 2019 startar kampanjen Klimatlätt som ska hjälpa invånarna till minskade utsläpp.  I kampanjen erbjuds lösningar, information och en klimatkalkylator. En annan nyhet är att alla bussar från nästa år ska drivas med förnybart och biogas, varav mycket är producerat av Uppsalabornas eget matsvinn. En del av detta säljs också lokalt till privata bilister.

För att uppmuntra människor till att cykla och låta bilen stå, har nya snabbcykelleder byggts. Cykelbanor prioriteras också i snöröjningen – ett tydligt sätt att visa vilket resesätt staden gillar. Härnäst ska ett nytt tvåvånings-cykelgarage uppföras intill tågstationen. Klimatprotokollets medlemmar bidrar också till utvecklingen, genom att certifiera cykelvänliga arbetsplatser.

Carl von Linné hade förhoppningsvis varit nöjd att se allt som händer just nu i Uppsala, och ännu nöjdare den dagen Uppsala bidrar till ekologisk återhämtning. Tveklöst något som vår planet behöver.

Till dess ser vi fram emot att se stadens invånare och organisationer inspirera varandra på vägen mot att bli klimatpositiva.

WWF:s One Planet City Challenge är den största och längst pågående utmaningen i sitt slag. Från 2019 får deltagande städer en bild av sina nuvarande utsläpp jämfört med de utsläpp staden ska ha för att ta sin del av ansvaret i Parisavtalet, och nå målet om max 1,5 °C global uppvärmning. Deltagande städer får råd till stora snabba utsläppsminskningar, och råd kring anpassningsåtgärder för redan intecknade klimatförändringar. Vill du att din stad ska vara med? Det är helt kostnadsfritt.

Fakta Uppsala

  • Invånarantal: 219 914

  • Klimatmål: fossilfritt till 2030, klimatpositivt till 2050 och då bidra till ekologisk återhämtning

  • Sveriges Klimatlag har målet att minska växthusgasutsläppen till netto-noll utsläpp år 2045.

  • 2010 startade Uppsala Klimatprotokoll med 10 organisationer. Idag ingår 37 aktörer som ska bidra till stadens klimatmål.

  • Alla medlemmar i nätverket inklusive kommunen rapporterar koldioxidutsläppen till nätverket. Medlemsavgifter finansierar ett team som stöttar samarbete i nätverket.

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med WWF och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet