Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Becour

Som Tinder för förnybar energi: Ny plattform lanserad för ursprungsmärkning av el

I höstas lanserade energiteknikföretaget Becour en revolutionerande webbaserad B2B-plattform som kopplar ihop förbrukare av förnybar el med producenterna. För förbrukarna betyder detta ökad transparens och möjlighet att själva göra ett aktivt val.

Publicerad: 14 Februari 2020, 15:43


Med ett växande fokus på hållbarhet, som vi ser runt om i världen, så strävar allt fler företag efter att reducera sitt koldioxidavtryck. Energiförbrukningen är oftast den största enskilda faktorn i koldioxidavtrycket, vilket innebär att allt fler företag köper förnybar el med ursprungsmärkning, även kallat ursprungsgarantier.

Viktiga faktorer för företag som investerar i förnybar el är transparens, trovärdighet samt att de bidrar till att påverka miljön på ett positivt sätt. Med detta som utgångspunkt lanserade Becour en tjänst, som på kort tid har förändrat hur många företag köper förnybar el. Hans Petter Kildal, vd i företaget, säger att responsen har varit överväldigande positiv.

Becour REact – ett nytt sätt att välja förnybar el
Hans Petter Kildal, som tidigt varit med att utforma ursprungsgarantisystemet i Europa anser att det har funnits ett latent behov av att vidareutveckla det nuvarande systemet.

Med den insikten lanserade Becour den innovativa digitala plattformen Becour REact i höstas. Webbtjänsten har ofta blivit omtalat som ”Tinder” för förnybar energi, på grund av att den matchar elförbrukare, enligt deras önskemål, med de kraftverk som producerar motsvarande förnybar el.

Ökar värdet för förbrukarna
Becour har gjort ett flertal undersökningar och pratat med många svenska företag som köper ursprungsmärkt el. Problemen som genomgående kommer upp är att man inte vet var elen kommer ifrån eller om de pengarna som betalas leder till en ökad produktion av förnybar el.

Becour REact ger förbrukarna möjlighet att välja specifika kraftverk, utifrån egna preferenser, samtidigt som man blir försäkrad om att pengarna går tillbaka till den som har producerat den förnybara elen. Tjänsten är verifierad av DNV GL, vilket ger en professionell och trovärdig verifikation. Det borgar för att detta blir ett tryggt sätt att välja förnybar el. I tillägg kan förbrukarna själva bestämma hur pengarna skall återinvesteras, vilket ger företagen en unik möjlighet att påverka miljön positivt.

– Vi tar för givet att kunden skall ha öppen insyn i hela värdekedjan, för en produkt som de investerar sina pengar i, säger Hans Petter Kildal, VD i Becour.

En världsomfattande plattform
Sedan lanseringen i oktober 2019 har över 60 kraftverk från flera europeiska länder anslutit sig och blivit tillgängliga på plattformen. Det är möjligt att välja förnybar el från kraftverk som producerar från vind, vatten, sol eller geotermi. Kraftverkens olika egenskaper presenteras på ett överskådligt sätt för förbrukaren så att det är enkelt att utvärdera och göra faktabaserade jämförelser. Till exempel dokumenteras vattenkraftverk som tar hänsyn till fiskliv och miljövarudeklarerade (EPD-certifierade) kraftverk.

Becour REact täcker för närvarande ett flertal europeiska länder. Kraftverk från hela världen blir kontinuerligt publicerade på plattformen.

För att besöka webbtjänsten klicka här

Artikeln är producerad i samarbete med Becour och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet