Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från IKEM

Stort engagemang på Byggforum

PVC Forum deltog nyligen på konferensen Byggforum som Aktuell Hållbarhet arrangerade. Vi ville visa att våra medlemsföretag kan och vill bidra till byggsektorns färdplan för en mer hållbar byggprocess. Men då måste också byggsektorns beställare ställa krav på att branschens insamlingssystem för bland annat installationsspill från plastgolv och rör utnyttjas samt att man börjar upphandla PVC-produkter som innehåller återvunnen eller förnybar PVC. Det var därför positivt att se att det finns ett så stort engagemang för återbruk och återvinning inom hela byggbranschen.

Publicerad: 3 November 2020, 08:50


PVC är den mest använda plasten inom byggsektorn. Den används till produkter med lång livslängd, som rör, fönsterprofiler, golv och takduk. PVC är ett material som passar bra in i en cirkulär ekonomi eftersom produkterna har lång livslängd, är återvinningsbara och har låg klimatpåverkan. När nu användningen av förnybara råvaror ökar minskar koldioxidutsläppen ytterligare, exempel är INOVYNs bio-attribuerade PVC och Perstorps förnybara mjukgörare Pevalen Pro. Därför blir det intressant när klimatdeklarationer införs för byggnader och kraven blir mer transparanta. Vi som tillverkare av byggprodukter har oftast redan den informationen som efterfrågas. Att ha EPD:er på sina produkter är redan en hygienfaktor för de flesta.

Vår bransch har en lång tradition med återvinning och att använda återvunnen PVC. Det är därför stärkande när nya studier bekräftar vilka stora vinster det innebär både för miljön och för ekonomin. Som exempel uppstår det cirka 5 000 ton rörspill per år i Sverige och om allt detta skulle materialåtervinnas skulle vi spara 10 000 ton koldioxidekvivalenter årligen, till ett materialvärde på 50 miljoner kronor. Och efterfrågan på återvunnen plast hos landets rörproducenter är betydligt större än vad som samlas in. Om allt golvspill skulle samlas in och återvinnas skulle det spara runt 3 600 ton koldioxidekvivalenter årligen. 

Konferensen Byggforum var inspirerande och viktig för oss att ta del av. Att få information om hur byggbranschen utvecklas är av stor betydelse för att vi som tillverkare av byggprodukter ska kunna bidra till en mer hållbar byggprocess.

Lena Lundberg, ansvarig för PVC Forum (en sektorgrupp inom IKEM)

Läs mer om PVC Forum

Artikeln är producerad i samarbete med IKEM och ej en artikel av Aktuell Hållbarhet