Naturskyddsföreningen: Förklara dig, Svanberg!

Naturskyddsföreningen kommenterar idag rapporten om att British Petroleum och andra stora europeiska utsläppare gett stöd till klimatförnekande politiker i USA.

Som Miljöaktuellt skrev igår publiceras rapporten idag av Climate Action Network. Svenska Naturskyddsföreningen är medlem i den organisationen.

Svenska Naturskyddsföreningen uppmärksammar att stödet bland annat kommer från EON som har omfattande verksamhet i Sverige och en ofta hög miljöprofil samt från BP som nu leds av svensken och före detta vd:s för Ericsson Carl-Henric Svanberg.

Även senatorer och kongressledamöter som blockerat amerikanska lagförslag om utsläppsminskningar får stöd, berättar Svenska Naturskyddsföreningen.

– Det är i sig uppseendeväckande att företagen går in och aktivt stöder vissa senatorer med specifika åsikter i klimatfrågan, när vi är i så stor behov av ett internationellt klimatavtal, som de i andra sammanhang säger sig bejaka. Det ska bli intressant att höra hur Carl-Henric Svanberg förklarar företagets agerande, säger föreningens generalsekreterare Svante Axelsson.