Nu införs hållbarhetsmärkning för kranvatten

I morgon är det den internationella Världsvattendagen. I samband med detta lanserar svenskt Vatten hållbarhetsmärkningen ”Kranmärkt”. Syftet är att uppmärksamma företag, organisationer och arrangemang som inte använder flaskvatten.

Trots att Sveriges kranvatten tillhör det bästa i världen ökar svenskarnas konsumtion av flaskvatten. Flaskvatten är en riktig miljöbov som ger upphov till 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. Men nu kan de företag, organisationer och event som valt bort de ohållbara flaskvattnet ansöka om den nya hållbarhetsmärkningen på Svenskt Vattens hemsida. Redan innan lanseringen har intresset varit stort och flera myndigheter och kommuner har valt att Kranmärka hela eller delar av sin verksamhet.
”Att välja kranvatten framför flaskvatten är en enkel och självklar åtgärd som vi som myndighet kan göra för miljön. Dessutom är det en kostnadsbesparing. För oss blir märkningen en ständig påminnelse om vårt hållbarhetsarbete och något som förhoppningsvis även kan inspirera fler”, säger Annika Zervens, kommunikationschef på Finansinspektionen i en kommentar.